Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čak 222 predizborna obećanja stranaka na vlasti u RS-u “mrtvo slovo na papiru”

BiH

2712_istinomjer

Partije koje čine vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj (SNSD, DNS i SP RS) ove godine nisu zabilježile nijedno novo ispunjeno predizborno obećanje, rekao je danas u Banjoj Luci Dalio Sijah, istraživač „Istinomjera“.

Iako je broj ispunjenih obećanja ostao isti kao prošle godine u ovo doba (četiri obećanja), stranke koje su formirale Vladu Republike Srpske su u trećoj godini mandata ostvarile veći progres u ispunjavanju predizbornih obećanja.

Tako je ukupan broj obećanja u čijoj je realizaciji postignut značajniji progres porastao sa 43 na 61, što znači da će procenat ispunjenih obećanja s velikom vjerovatnoćom biti do kraja mandata povećan sa devet na 14 posto.

Broj obećanja u kategoriji srednje vjerovatnoće, to jest obećanja na kojima je započet rad, porastao je sa 126 na 140 (sa 23 na 30 posto). Obećanja koja su dobila u potpunosti negativne ocjene – nezapočeta (222), prekršena (sedam), zaustavljena (pet) i neutemeljena (21) obećanja, smatraju se obećanjima sa slabom šansom da će biti ispunjena do kraja mandata.

Njih je i dalje više nego pozitivno ocijenjenih obećanja, ali se njihov ukupan broj u protekloj godini značajno smanjio, sa 290 na 255 (sa 63 na 56 posto), podaci su „Istinomjera“.

Što se tiče rezultata svake pojedinačne partije i njihovog progresa u ispunjavanju sopstvenih predizbornih obećanja, procenat obećanja SNSD-a s velikom vjerovatnoćom ispunjenosti u protekloj godini povećao se tek za jedan posto (s 11 na 12 posto), dok se procenat obećanja sa slabom vjerovatnoćom smanjio s 63 na 52 posto.

U drugoj godini mandata, za 13 posto obećanja Socijalističke partije ocijenjeno je da ima veliku šansu za ispunjenost do kraja mandata, dok je na kraju treće godine mandata njihov broj porastao na 26 posto, te je ova partija zabilježila najveći progres u ispunjavanju predizbornih obećanja. Broj obećanja ove partije s malom vjerovatnoćom za ispunjenost do kraja mandata smanjio se s 56 na 42 posto.

Obećanja koja je u predizbornoj kampanji dao DNS u protekloj godini su zabilježila skok s osam na 13 posto u kategoriji velike vjerovatnoće za ispunjenost do kraja mandata, dok su negativno ocijenjena obećanja pala s 65 posto na 60 posto.

S obzirom da je do općih izbora ostalo još deset mjeseci, ukoliko bi se progres na ispunjavanju obećanja nastavio istim tempom kao u prethodne tri godine, moglo bi se očekivati da partije u Republici Srpskoj u najboljem slučaju ispune oko 20 posto datih obećanja, te da 52 posto ukupnog broja obećanja ostane neispunjeno, rekao je Damir Dajanović, istraživač „Istinomjera“.

U oblasti ekonomije, u kojoj je dato najviše obećanja (223), na kraju prošle godine bilo je osam posto obećanja s velikom vjerovatnoćom za ispunjenost do kraja mandata, to jest obećanja koja su dobila ocjenu “u progresu”.

Taj procenat je, kako su istakli, u protekloj godini porastao na 11 posto, uglavnom zahvaljujući napretku u ispunjavanju obećanja u oblastima finansija, fiskalne politike i poslovne klime, u sklopu provođenja mjera iz Akcionog plana Reformske agende na nivou RS.