Čak 43 posto djece u BiH izloženo nekom obliku vršnjačkoga nasilja

vrsnjacko nasilje
Ilustracija

Prema podacima Centra za društveno istraživanje “Global Analitika“, 43 posto djece u BiH izloženo je nekom obliku vršnjačkoga nasilja.

Prema tim podacima, nasilno ponašanje je najzatupljenije u osnovnoj školi od petog do osmoga razreda te u srednjoj školi.

– Međutim, istraživanje koje je provedeno prije dvije godine, pokazalo kako su najveći delikventi u srednjoj školi ili u završnim razredima osnovne škole- kazala je za Fenu Vedina Ajanović iz Centra za društveno istraživanje.

Također, istraživanje je pokazalo kako osobe koje su sklone vršnjačkom nasilju najčešće prerastaju u maloljetne delikvente.

Prema podacima kojima Centar raspolaže, Tužiteljstvo BiH je 2015. godini obradilo 713 kaznenih prijava vezanih za maloljetničku delikvenciju.

Na ove podatke ukazano je u petak u Mostaru na okruglom stolu koji se održavo u sklopu implementacije projekta „Prepoznaj nasilje i reagiraj”, a u okviru kojeg je obučavano nastavno osoblje i stručni suradnici u školama kako bi na vrijeme prepoznali tendenciju kod učenika za vršnjačko nasilje i maloljetničku delikvenciju te reagirali ili eventualno na vrijeme detektirali problem.

Generalna preporuka za sigurno odrastanje i školovanje djece i omladine u BiH su poduzimanje alternativnih mjera kod djece koja ispoljavaju nasilno ponašanje.

Također, preporuka je da se uz pružanje pomoći žrtvi, pomogne i zlostavljaču jer je potrebno otkriti uzrok njegova ponašanja, kao i integracija učenika nasilnog ponašanja u društvo i pružanje pozitivnih primjera.

– Dakl,e mjere ne moraju uvijek biti smanjenje vladanja i prebačaj u drugu školu jer na taj način učenik koji ispoljava nasilno ponašanje samo postane problem druge škole- kaže Ajanović.

Dodaje kako će, pak, s druge strane učenik s nasilnim ponašanjem lakše riješiti svoje probleme prihvaćanjem u društvo koje će mu pokazati pozitivne primjere ponašanja.

Ovaj je projekt podržalo Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti.