Čak 80,5 posto građana vjeruje medijima kada govore o lopovluku

prijave

Prema anketi koju je Udruženje “Pozitivne vrijednosti” provelo u više gradova u BiH, u okviru projekta “Čitaj, gledaj, reaguj”, 80,5 posto anketiranih građana smatra da bi tužilaštva u BiH trebala otvarati istrage na osnovu medijskih sadržaja koji govore o nezakonitostima u radu političara i ličnosti koje obnašaju javne funkcije.

Na pitanje kome bi radije prijavili neki kriminal za koji bi saznali, 51 posto ispitanika se opredijelilo za medije, a 35,5 posto za tužilaštva i policiju

– Tom anketom željeli smo saznati šta građani misle o radu i reakciji tužilaštava kad su u pitanju medijski sadržaji koji ukazuju na zloupotrebu položaja, korupciju, nezakonite radnje pojedinaca ili grupa iz političkog i javnog života u BiH, ali i pokazati i ukazati na to kakve posljedice nereagiranje nadležnih institucija izaziva – navode iz Udruženja.

Jedna od tih posljedica je i pitanje povjerenja u medije i tužioce. Tako se 76,8 posto ispitanika izjasnilo da nema povjerenja u pravosudne institucije u BiH, a u medije 54,9 posto.

Povjerenje medijima ukazalo je 31 posto ispitanika, a samo 14,5 posto pravosudnim institucijama.

Na pitanje kome bi radije prijavili neki kriminal za koji bi saznali, 51 posto ispitanika se opredijelilo za medije, a 35,5 posto za tužilaštva i policiju.

U okviru tog projekta Udruženje “Pozitivne vrijednosti” kreiralo je, i na ulicama gradova u BiH, dijelilo brošuru “Čitaj, gledaj, reaguj” u kojoj su izvodi iz kodeksa tužilaca i novinara, novinari i tužioci – jedni o drugima, osnovni pojmovi vezani za rad pravosuđa, ali i adrese institucija kojima građani mogu da se obrate ukoliko smatraju da mediji ili pravosuđe krše neka od njihovih prava.