Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Čamdžija: Ustavni sud RS sramnim odlukama nastoji izbisati genocid

25/09/2018

Potpredsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske (RS) Kemo Čamdžija tvrdi da je Ustavni sud RS-a donio političku i sramnu odluku, odbacajući kao neprihvatljiv zahtjev Kluba Bošnjaka za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u vezi sa zaključcima po Informaciji o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine.

Ustavni sud odluku opravdava time da osporeni zaključci Narodne skupštine ne sadrži opće norme i da, shodno tome, nemaju obavezujući karakter, tako da po svojoj pravnoj prirodi ne predstavljaju pravni, već politički akt kojim se izražavaju politički stavovi Narodne skupštine.

Čamdžija smatra da to apsolutno nije tačno.

-Naprotiv, zaključcima se odbacuje Izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine i traži od Vlade RS da ga povuče i stavi van snage. Dakle, nije ovo politički stav i deklarativno izraženo mišljenje već postoji norma i nalog Vladi RS – kazao je Čamdžija Feni.

Podsjeća i da je činjenica da je Vlada RS, odmah po usvajanju skupštinskih zaključaka, povukla Izvještaj i stavila ga van snage.

-Izvještaj je obuhvatao samo period od deset dana i lokalitet Srebrenice, a sada Vlada RS proširuje i lokalitet i period, što je nepojmljivi nonsens. Dakle, najviši zvaničnici RS kroz institucije, Narodnu skupštinu i Vladu RS, negiraju genocid počinjen nad Bošnjacima u i oko Srebrenice 1995. godine, a Ustavni sud RS ga svojim sramnim odlukama nastoji izbrisati – tvrdi potpredsjedavajući entitetskog Vijeća naroda.

Ustavni sud RS se kod donošenja odluka poziva na neustavan poslovnik koji je, kaže, garancija predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku“ da može negirati i genocid jer ima sud koji to briše.

Po njegovi riječima, Ustavni sud je “direktno doprinio institucionalnom kršenju međunarodnog prava i negiranju dokazanog i presuđenog genocida”.

-Ukoliko institucije RS nastave nesmetano s ovakvim aktivnostima, Bošnjaci će, sada već kao žrtve agresije, doživjeti ponovni genocid negiranjem od istih institucija koje su u presudama međunarodnih sudova navedene kao počinioci genocida – kazao je Čamdžija.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.