Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ćamil Duraković za Fokus.ba: SNSD militarizuje policiju radi naroda i opozicije

durakovic

Nekadašnji načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković nedavno je najavio kandidaturu za predsjednika RS-a. Upravo je to bio jedan od povoda za intervju sa Durakovićem koji je istakao da nudi građanski orijentisan, proevropski i probosanskohercegovački program pod nazivom “Naš izbor”.

U razgovoru za Fokus.ba Duraković je govorio i o kontroverznoj nabavci velikih količina pušaka za MUP RS-a, diskriminaciji građana BiH, trenutnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Srebrenici, a osvrnuo se i na iseljavanje stanovništva iz BiH.

Udruženje Srpska čast izazvalo je brojne kontroverze u protekom periodu a nedugo zatim je uslijedila informacija o nabavci velikih količina pušaka za MUP RS. Radi li se ovdje o slučajnosti ili slijedu događaja koji će nas pratiti sve do izbora?

Informacije koje donose istraživački centri upućuju da postoje ozbiljna nastojanja SNSD-a da militarizuje policiju kako bi je primarno upotrijebili protiv naroda i opozicije. Trebamo to pratiti, ali ne smijemo praviti histeriju. Jedno je sigurno, postoje centri moći u Rusiji koji podržavaju Dodika.

Kada smo kod izbora, nedavno ste najavili kandidaturu za predsjednika RS-a. Šta će biti u fokusu vašeg djelovanja u narednom periodu i kakva su vaša očekivanja?

Ključna stvar biće borba za obrazovanje bez diskriminacije, zagovaranje ravnopravne raspodjele javnih prihoda, osiguranje zapošljavanja u javnom sektoru za sposobne i obrazovane kadrove. Konačno, moramo raditi na zaštiti svih civilnih žrtava rata i posebno obilježavanju i memorijalu za žrtave genocida.

Kako biste danas ocijenili političku i ekonomsku situaciju u Srebrenici i rad aktuelnog načelnika?

Onih nekoliko stvarnih projekta su samo provedba onoga što smo mi planirali i našli donatore u posljednjoj godini mog mandata. Stanje nije dobro, mladi odlaze, Srebrenica izlazi iz fokusa, kako međunarodne zajednice tako i domaćih institucija, malo je brige za sela i izolirane dijelove opštine.

Bili smo svjedoci brojnih slučajeva diskriminacije u proteklim godinama u RS-u. Kada razgovarate sa povratnicima i ostalim građanima u Srebrenici i drugim gradovima, osjećaju li se oni ravnopravni?

Zvanični podaci govore da je Bošnjaka zaposlenih u institucijama ispod 2%, da se iz budžeta za bošnjačku zajednicu izdvaja ispod 2%. Nema rješenja za diskriminaciju u obrazovanju, nema napretka u suočavanju s prošlošću, problema je mnogo, a program “Naš izbor” nudi realnu mapu puta ka rješenjima.

Kako gledate na ekonomsku situaciju u BIH i sve češći odlazak mladih ljudi iz zemlje?

Iseljavanje je stalno i masovno, moramo se fokusirati na posebne programe zapošljavanja mladih, potpore za samozapošljavanje, te moramo podržati inicijative koje ohrabruju realno uključivanje investicija iz dijaspore u lokalne zajednice.