gost Novog dana N1

Čampara iskreno: Nisam optimista kad je u pitanju koalicija s SBB-om

campara1

Govorio je i o konstituirajućoj sjednici Doma naroda, na kojoj nije izabran dopredsjedavajući iz reda srpskog naroda. Pojasnio je zašto SDA nije podržala Žarka Vujovića, po prijedlogu SDP-a

Aljoša Čampara, još uvijek aktuelni ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH, dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, bio je gost Novog dana N1 televizije.

Kazao je da pošto je još uvijek na pozicija ministra, odmah se odrekao paušala nakon što je izabran u Skupštinu KS, što je isto učio i nakon izbora u Dom naroda.

Govorio je i o konstituirajućoj sjednici Doma naroda, na kojoj nije izabran dopredsjedavajući iz reda srpskog naroda. Pojasnio je zašto SDA nije podržala Žarka Vujovića, po prijedlogu SDP-a.

“Radi se o tome da Klub Srba nije izabrao predsjednika Kluba, vjerovatno će se čekati da se izaberu ti nedostajući delegati, onda ćemo vidjeti kakav je raspored snaga. Što se tiče prijedloga SDP-a, mi smo imali neke razgovore na nivou generalnih sekretara SDA i SDP-a, oni nisu postigli neku vrstu kompromisa. Čak je bila mogućnost da oni podrže našu Smiljanu Viteškić, koja dolazi iz SDA i koja je delegat u Domu naroda, a onda su oni tražili da ona napusti poziciju u kantonu. Vidjećemo u narednom periodu”, kazao je Čampara.

Istakao je da je SDA spremna podržati onoga ko je za euroatlantske integracije, ne samo za dopredsjedavajućeg Doma naroda, nego i za potpredsjednika FBiH.

Govoreći o Vujoviću, Čampara je kazao da mu je on simpatičan zbog stavova o BiH i da nema problem da on bude izabran.

“Ali to se mora dogovoriti i na nivou stranaka. SDP nije podržao ni kandidate iz SDA, bili su suzdržani prilikom glasanja, pretpostavljam da je i to jedan od razloga što je ovako završeno to glasanje. Prije svega, ja mislim da se treba sačekati da se izabere predsjednik Kluba srpskog naroda pa ćemo onda vidjeti”, istakao je.

Upitan ko mu je još simpatičan u politici, Čampara je otkrio da je to predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić, zbog konzistentnosti i politike, te broja glasova.

“Ipak je u Federaciji osvojio najveći broj glasova građana i mislim da ima u ovo postizborno vrijeme vrlo jasne i konzistentne stavove i po pitanju samog Bh. bloka i po pitanju države Bosne i Hercegovine, NATO integracija. Prije svega mislim da je njegov stav da Bh. blok ili treba biti u vlasti ili treba biti u opoziciji. A ova neka polovična rješenja, malo u opoziciji ondje gdje je lakše, prije svega u kantonima, gdje nemate nikakvu borbu sa HDZ-om i SNSD-om”, kazao je Čampara.

Što se tiče koalicije sa SBB-om, Čampara je poručio:

“Nisam ja neki optimista oko te koalicije. Svjedočili smo dosta puta da su se ponašali kao opozicija u poziciji. Ta iskustva nisu baš najbolja”, kazao je između ostalog Čampara.

Pogledajte njegovo kompletno gostovanje u programu N1…