Čampara o okupljanju četnika: Nadležna je RS, ali pozivam i SIPA-u da reaguje

BiH

cetnici campara

“Mislim da u 21. stoljeću imati nešto ovako, napad na slobodu medija je užasna stvar. Nadležnost je RS, ali pozvao bih SIPA-u i tužilaštvo da reaguju na sve ovo što se dešava. Svi znamo da su korijeni ove grupacije u nekim fašističim ideologijama”, kazao je za N1 Aljoša Čampara, federalni ministar unutrašnjih poslova.

“Pamtimo šta su te ideologije radile prije 20 godina i kako baštine ideologiju. Treba osuditi ovaj čin, i nadam se da će institucije odraditi svoj posao i počinitelje izvesti pred lice pravde, kako se ovo više ne bi nikada desilo na teritoriji BiH”, dodaje.

Kazao je da se slaže sa zabranom održavanja skupova ove vrste jer “krinka folklora ne smije proći”.

“Svi znamo šta je ovo i kakav strah i zebnju izaziva”.

Istakao je i to da je bilo pokušaja donošenja zakona koji bi spriječili širenje vjerske, rasne i nacionalne mržnje, ali nisu prošli.

Smatra da je veći dio zajednice reagovao, i da se nada reakcijama institucija koje je pomenuo nešto ranije.

Što se paradžemata tiče Čampara kaže: “Vodi se istraga, pomno pratimo dešavanja. U narednom periodu ćemo sa IZ razgovarati o paradžematima jer neki će se priključiti u oblike zajednice”, pojašnjava.

“Imamo krovnu instituciju, Zakon o slobodi vjera. Mora vrijediti vladavina prava. Svi moraju biti jednaki pred zakonom. Smanjit ćemo broj paradžemata i oni će ući u okrilje IZ. Ne vjerujem da će svi, ali u velikom djelu će se vratiti u institucije Islamske zajednice”, smatra.

Za kraj, poručio je: “Policija će raditi svoj posao, pravne inspekcije svoj – sve u domenu svojih nadležnosti”.