Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sigurnosna situacija

Čampara: Posao policije je da spriječi izvršenje krivičnih djela. Ko nam je komesar?

aljoša čampara
Foto: Pixsell/Arhiv

Čampara kaže kako nakon više događaja koji u kratkom periodu uznemire građane rukovodstvo policije mora bolje komunicirati s javnošću

Aktuelni zastupnik Naroda i pravde u Skupštini Kantona Sarajevo Aljoša Čampara prilikom gostovanja na Federalnoj televiziji istaknuo je kako je sigurnosna situacija u KS nije zadovoljavajuća.

No, nada se da će na tematskoj sjednici Skupštine, koja je zakazana za 29. mart, donijeti adekvatni zaključci, izjavio je on za FTV.

Podsjetimo, Aljoša Čampara je prije samo nekoliko dana zatražio od predsjedavajućeg Skupštine Elvedina Okerića da zakaže tematsku sjednicu.

“Ko je komesar?”

“Ne znam baš da li je tačno da je moja inicijativa dovela do tematske sjednice. Kolegij je odlučio, ali je možda na neki način ubrzala ovu proceduru. Smatram kao zastupnik i građanin da nemamo razloga neke stvari gurati pod tepih. Trebamo o svemu potpuno otvoreno, racionalno, stručno, argumentovano razgovarati i obavještavati građane o sveukupnoj situaciji kada je u pitanju segment sigurnosti”, naveo je Čampara.

Potom je dodao:

“Trebamo argumentiranu raspravu gdje će nam sve one institucije koje brinu o sigurnosti predočiti sve stvari. Ta sjednica će sigurno doprinijeti boljoj sigurnosnoj situaciji. Osobno mislim da ovo ne treba biti ad hoc sjednica nego mi trebamo kvartalno imati tematska zasjedanja oko sigurnosne situacije. To će biti jedan od zaključaka koje ću predložiti”, rekao je Čampara.

Čampara kaže kako nakon više događaja koji u kratkom periodu uznemire građane rukovodstvo policije mora bolje komunicirati s javnošću.

“Mora se znati ko nam je komesar, mora smiriti građane. Policija sigurno radi dobar posao. Vidim u posljednje vrijeme da se pravi zabuna, kao policija je izašla, izvršila uviđaj, uradila izvještaj o izvršenju krivičnog djela i predala tužilaštvu. Onda ide prebacivanje loptice s policije na tužilaštvo, s tužilaštva na sudove. To građane ne interesuje. Posao policije je da spriječi izvršenje krivičnih djela”, navodi Čampara.