Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čanak: Svako kolebanje oko BiH prijeti da zapali “balkansko bure baruta”

BiH

nenad canak

Bosna i Hercegovina kao cjelovita država je garant stabilnosti Balkana. Svako kolebanje oko sudbine Bosne i Hercegovine ozbiljno preti da zapali „balkansko bure baruta“, izjavio je Nenad Čanak, predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) komentarišući inicijativu za reviziju presude u predmetu BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde, javlja Anadolu Agency.

Čanak je na konferenciji za novinare u sjedištu LSV rekao da se svi u regionu moraju suprotstaviti scenariju koji podiže tenzije na Balkanu.

„Na žalost, postoje oni van regiona kojima ide u korist da se situacija na Balkanu komplikuje. Činjenica je da ova revizija tužbe dolazi u lošem trenutku i za Repuliku Srbiju i za Bosnu i Hercegovinu i za Balkan. Zašto je do toga došlo, ne znam, ali znam da će dati novi polet desničarskim i nacionalističkim snagama na svim stranama, i to nije dobro“, kazao je Čanak.

On nije želio da komentariše zaključke jučerašnjeg sastanka predsjednika RS Milorada Dodika i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića u Beogradu sa predsjednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem, navodeći da je o tom sastanku saznao iz medija i ne zna dovoljno da bi ga komentarisao.

Čanak je dodao da će u narednih desetak dana posetiti Sarajevo kako bi se sreo sa tamošnjim zvaničnicima i vidio „iz prve ruke o čemu se tu zaista radi“.

Glavni odbor LSV apelovao je na sve stranke i pojedince demokratske opozicije u Srbiji da pokušaju da izađu sa jednim kandidatom na predsjedničkim izborima u Srbiji i pozvao sve kandidate demokratske opozicije da dođu na razgovor o budućnosti zemlje. LSV je ponudila da bude domaćin tog sastanka, a kako je objasnio Čanak, stranka na čijem je čelu formulisala je devet pitanja za predsedničkog kandidata demokratske opozicije koja intersuju tu stranku, među kojima su stav o autonomiji Vojvodine, briselskom dijalogu delegacija Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, o ulasku Srbije u EU i NATO, ali i da li priznaje međunarodno priznate granice i integritet Bosne i Hercegovine.

„Prihvatate li naš stav da se Srbija mora suočiti sa prošlošću, zločinima počinjenim tokom devedesetih godina prošlog vijeka u njeno ime nad drugim narodima, kao i svom bijedom, nesrećom i nasiljem tadanje vlasti nad svojim građanima i građankama“, navodi se u jednom od pitanja na koje LSV očekuje odgovor od predsjedničkog kandidata opozicije.

Nenad Čanak izjavio je i da će LSV uraditi sve što je do nje da se opozicija složi oko jednog kandidata sa ciljem da se prekine vertikala vlasti, gdje Srpska napredna stranka (SNS) vodi cjelokupnu zemlju od predsjednika države, preko vlade i skupštine do pokrajinskih organa i lokalne samouprave.

„Nama je interes da Aleksandar Vučić ne bude predsjednik Srbije. To je dobro za Srbiju i zdravo za demokratiju“, naglasio je Čanak.