Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH

Cariniku iz Velike Kladuše godinu zatvora zbog primanja mita

korupcija AA (1)

Organizirao je i rukovodio grupom za organizirani kriminal oformljenom radi počinjenja krivičnog djela primanje dara i drugih oblika koristi.

Sud Bosne i Hercegovine, nakon održanog ročišta za razmatranje sporazuma o priznanju krivnje i pretresa za izricanje krivičnopravne sankcije u predmetu Mirsen Ćano, donio je 4. januara 2022. presudu kojom je optuženi Ćano oglašen krivim jer je počinio krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom primanje dara i drugih oblika koristi iz Krivičnog zakona BiH.

Sud mu je izrekao kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.

Navedeno je da je tokom 2018. godine, a do 14. februara 2019., H.A. u svojstvu šefa Carinske ispostave Velika Kladuša Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIOBiH), s ciljem stjecanja materijalne koristi, organizirao i rukovodio grupom za organizirani kriminal oformljenom radi počinjenja krivičnog djela primanje dara i drugih oblika koristi.

Grupi je pristupilo više službenika UIOBiH Carinske ispostave Velika Kladuša među kojima je i optuženi Ćano u svojstvu višeg saradnika – carinik, kao i odgovorna osoba špediterske agencije “Veds-Šped” d.o.o. Velika Kladuša.

Carinski službenici su prilikom vršenja carinskog nadzora i postupka nad robom u postupku uvoza polovnih automobila i drugih roba koristili mogućnost velikog raspona u određivanju vrijednosti robe odnosno carinske osnovice/vrijednosti, te su od uvoznika zahtijevali davanje dara da bi sproveli carinski postupak koji su bili dužni da izvrše.

To su radili na način da su unaprijed određivali vrijednost vozila ili drugih roba, na koje će biti vršeno obračunavanje carinskih dadžbina i PDV-a, te su za prihvatanje navodno umanjene vrijednosti robe od uvoznika zahtijevali davanje dara koji su nazivali “kafa” u novčanom iznosu od 70 do 100 KM za jedno polovno vozilo ili više u zavisnosti od vrijednosti vozila i drugih roba, saopćeno je iz Suda BiH.