BiH

Početak suđenja 6. jula: Čaušević zatražio izuzeće tužioca Čampare

08/06/2017

Nekadašnji direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Kemal Čaušević, zatražio je izuzeće tužioca Dubravka Čampare, zbog čega je prolongiran planirani početak za zloupotrebu položaja, primanje ili davanje mita. Zajedno sa Čauševićem, optuženi su Anes Sadiković i Sedinet Karić.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Biljana Ćuković je napomenula da je neposredno prije ročišta dobila zahtjev za izuzećem tužioca, a upitan zbog čega je to uradio, Čaušević je odgovorio da je ponukan izjavama iz istrage koje su se pojavile u medijima.

“Te iskaze smo imali samo nas trojica, odnosno tužilac, moj branilac i ja. Nas dvojica ih nismo proslijedili”, rekao je Čaušević.

Sutkinja je rekla optuženom da je njegovo pravo da traži izuzeće, a na pitanje zašto to nije uradio ranije, odnosno bar jučer, Čaušević je odgovorio: “Nije do mene”. Sutkinja je rekla da jeste do optuženog jer su se stvorili troškovi.

Čaušević se tereti da je kao direktor UIO BiH tokom 2007. stupio u kontakt sa uvoznicima velikih količina tekstila iz Turske, Kine i Mađarske u BiH, Sadikovićem i Karićem koji su vlasnici više pravnih osoba-preduzeća koja se bave uvozom.

Prema navodima Tužilaštva, Čaušević im je obećao povlašteni status prilikom uvoza za njihova poduzeća, u vidu smanjenih iznosa za carinjenje, izbjegavanja detaljnih pregleda i priznavanja faktura za koje je znao da su na njima netačni podaci, te je tražio da mu Sadiković i Karić, kao protuuslugu daju iznos od 1.000 KM po uvezenom kamionu. Njih dvojica su na to pristali, te su novac donosili Čauševiću i davali na različitim lokacijama u Sarajevu i Banja Luci.

Sadiković i Karić su optuženi da su Čauševiću od 2007. do 2011. godine, za uvoz više od 1.700 kamionskih isporuka tekstila, dali iznos od 1,72 miliona konvertibilnih maraka.

Osim primanja dara, Čaušević je optužen i za zloupotrebu službenog položaja te pranje novca. Prema optužnici, novac je pribavljen činjenjem krivičnih djela, bez kreditnog zaduženja, stavljao u legalne tokove kupovinom većeg broja skupocjenih nekretnina i zemljišta u Sarajevu. Karić i Sadiković se terete da su Čauševiću dali dar.

Početak suđenja je predviđen za 6. juli.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.