Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zamjenik predsjedavajućeg PDPSBiH

Čavara: Kandidatski status BiH olakšat će rješavanje naših unutrašnjih problema

marinko cavara fena

To nam može stvoriti novi zamah da se time značajno pozabavimo, što će opet stvoriti mogućnost i kroz prisupne fondove, kroz mnoge relacije rješavanja problema koje imamo, počev od infrastrukturnih, da možemo dobiti ubrzanje izgradnje Koridora Vc, koji je strukturno najvažniji projekat u BiH, rekao je Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Marinko Čavara je u razgovoru za Fenu kazao da ga posebno raduje odluka Evropske unije da dodijeli kandidatski status Bosni i Hercegovini, “da je prestalo sa ucjenama Bosne i Hercegovine da ispunjavamo određene uvjete koje mi realno u ovom političkom okviru ne možemo rješavati”.

– Posebno me raduje da je Evropska unija donijela političku odluku, jer to je politička odluka. Recimo da predlažu da bude kandidatski status za Ukrajinu koja je u ratu, koja je totalno devastirana, može se reći da teško funkcionira kao država – naveo je Čavara.

Po njegovim riječima, taj će kandidatski status za BiH otvoriti razne procese, “da se prilagođavamo kroz nekih 25-26 poglavlja pravnoj stečevini Evropske unije, da ćemo kroz taj vanjskopolitički cilj rješavati unutarpolitičke, naše probleme, da će to napraviti jednu koheziju – kazao je Čavara.

Napomenuo je da, koliko on zna, nijedna politička opcija nema dileme u vezi s evropskim integracijama.

– To nam može stvoriti novi zamah da se time značajno pozabavimo, što će opet stvoriti mogućnost i kroz prisupne fondove, kroz mnoge relacije rješavanja problema koje imamo, počev od infrastrukturnih, da možemo dobiti ubrzanje izgradnje Koridora Vc, koji je strukturno najvažniji projekat u BiH.

Onda, kroz takav jedan mehanizam približavanja pravne stečevine Evropske unije, kroz rješavanje svih problema pristupa svim fondovima, mislim da će se puno promijeniti atmosfera u BiH. Nadam se da neće biti nekih značajnijih poremećaja, od nekih događaja izvan BiH – zaključio je Čavara.

Vijeće za opće poslove Evropske unije odobrilo je kandidatski status Bosni i Hercegovini što predstavlja ujedno i posljednji korak za konačno odobrenje tog statusa uoči sastanka šefova vlada članica EU koji je zakazan za 15. decembar.