Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ko je birao delegaciju?

Čavara, lice s crne liste, putuje na obavještajni forum u Londonu, na kojem su i Amerikanci?!

FOTO: PIXSELL

Fokus.ba otkriva: Pored Čavare, bh. delegaciju čine i Zvizdić i Pendeš, a već je prekršen Zakon o putnim ispravama BiH

Parlamentarno obavještajno-sigurnosni forum koji se 31. augusta i 1. septembra održava u Londonu, kako je najavljeno, okupit će stotine članova parlamenata iz svijeta. Među govornicima su, osim članova Britanskog parlamenta i Američkog kongresa, niz zvaničnika ove dvije zemlje iz obavještajnog i sigurnosnog sektora.

Bosna i Hercegovina će također imati svoju delegaciju na ovom veoma značajnom globalnom forumu. Kako saznaje Fokus.ba, bh. delegaciju će činiti predsjedavajući Predstavničkog doma Marinko Čavara (HDZ BiH), drugi zamjenik predsjedavajućeg ovog doma Denis Zvizdić (NiP), te delegatkinja u Domu naroda Marina Pendeš (HDZ BiH). I tu dolazimo do problema. Zapravo, više njih.

Šta je problem?

Čavara je, kao što je poznato, 6. juna prošle godine u skladu sa Izvršnom uredbom 14033 Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država uvršten na američku „crnu listu“ odnosno podvrgnut je sankcijama koji se odnose na blokadu imovine i zabranu transkacijama povezanim sa SAD.

Kako je tada saopćeno, stavljen je na listu zbog direktnog ili indirektnog učešća u aktivnostima ili politikama koje podrivaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu odnosno koje potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum.

Iako se, kada je riječ o navedenom forumu, radi o tlu Velike Britanije, a ne SAD-a, potrebno je navesti da je na čelu ovog foruma Robert Pittenger bivši američki kongresmen, a da su govornici niza panela ovog foruma, između ostalog, aktuelni kongresmeni SAD-a poput Frencha Hilla, zatim Matt Pottinger, koji je bio savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Donalda Trumpa, kao i zvaničnik CIA-e Phil Reilly.

Faksimil dijela agende Foruma u Londonu

Budući da je svojevrsni domaćin Foruma britanska parlamentarka Alicia Kearns, koja je na čelu Komiteta za vanjske poslova, Fokus.ba obratio joj se pismenim putem s pitanjem da li su pozivnice za učešće na Forumu dobili Čavara, Zvizdić i Pendeš ponaosob ili je odabir sastava delegacije izvršen u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Iz njenog kabineta su nam saopćili da je na putu i da nam trenutno ne mogu dati odgovor. Pismeno smo se obratili i sekretaru Zajedničke službe PSBIH Mirzi Imamovića, ali do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Putuju i naoružane osobe?!

Također, kako smo saznali iz više izvora, Čavara i Pendeš kao i njihove dvije savjetnice već su u procesu registracije odnosno regulisanja puta do Londona predočili hrvatske putovnice a ne bh, pasoše, čime je prekršen Zakon o putnim ispravama BiH odnosno član 25a ovog zakona koji nalaže da će se „državljanin Bosne i Hercegovine koji pređe preko granice BiH sa putnim ispravama koje nisu uređene ovim Zakonom (bh. pasoš op.a.) ili sa ličnom kartom koja nije lična karta državljana BiH, kazniti novčanom kaznom od 100 do 400 KM“.

Ćlan 25a Zakona o putnim ispravama BiH je jasan

Međutim, prema istom članu može mu se izreći i zaštitne mjere oduzimanja putne isprave odnosno zaštitna mjera zabrane putne isprave do dvije godine. Svjesno ili ne, dakle, već je u startu prekršen zakon u procesu organiziranja putovanja bh. delegacije radi učešća na forumu u Londonu.

Također, saznali smo i da će Pendeš, Čavaru i Zvizdića u bh. delegaciji pratiti još 10 osoba, od kojih su neke i naoružane odnosno riječ je o osiguranju.