Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dopredsjedavajući pdpsbih

Čavara o odlukama NSRS-a: Probleme unutar BiH rješavati dijalogom

marinko čavara
Foto: Hazim Aljović/FENA

Nada se da će biti usvojen i Zakon o pristupu informacijama, jer to je jedan od zakona koji Evropska komisija traži od BiH za prijem u Evropsku uniju

Dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Marinko Čavara (HDZ) kazao je da je namjera parlamenta donijeti izmjene Zakona o službi u Oružanim snagama BiH koji je na današnjem dnevnom redu sjednice kojim bi se olakšalo zaposlenje svima onima koji žele raditi u Oružanim snagama BiH.

Nada se da će biti usvojen i Zakon o pristupu informacijama, jer to je jedan od zakona koji Evropska komisija traži od BiH za prijem u Evropsku uniju.

– Na žalost nismo u mogućnosti danas raspravljati o Zakonu o ombudsmenima, zato što nadležna Zajednička Komisija nije stigla pripremiti izvještaj – kazao je Čavara.

Na pitanje novinara zašto poslanici danas nisu razmatrali imenovanje novog ministra finansija BiH nakon što je dosadašnji ministar Zoran Tegeltija iz SNSD-a preuzeo dužnost direktora Uprave za indirektno oporezivanje, Čavara je kazao da poslanici nisu dobili nikakav materijal o tome.

Ističe da će se Vijeće ministara popuniti kako bi radilo u punom kapacitetu kada Predstavnički dom dobije potrebne materijale, nakon čega će biti zakazana hitna sjednica.

Osvanuo se i na aktuelna politička pitanja nakon što je Narodna skupština Republike Srpske donijela zakone koji podrivaju ustavni poredak BiH i krše Dejtonski sporazum, a koje je potom van snage stavio visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt, ističući da je probleme unutar BiH potrebno rješavati dijalogom.