Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čavara prihvatio ostavku ministrice Soldat

BiH

cavara
Foto: I. Kralj

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara danas je donio odluku kojom je prihvatio ostavku federalne ministrice okoliša i turizma Snježane Soldat, članice Demokratske fronte (DF).

Kako je obrazložio novinarima, to je učinio jer Soldat, sad već bivša ministrica, nije poštovala Ustav i zakone Federacije BiH.

– Nije obavljala poslove ministrice sukladno Ustavu i zakonu niti je sudjelovala u radu Vlade FBiH – rekao je, između ostalog, Čavara.

Snježana Soldat je jedna od četvoro ministara Demokratske fronte u Federalnoj vladi koji su u junu podnijeli ostavke ne slažući se s nekim odlukama Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice BiH kao dotadašnjih koalicionih partnera njihovoj stranci.

Ostavka Reufa Bajrovića, bivšeg ministra energije rudarstva i industrije, prihvaćena je ubrzo po podnošenju.

Nakon današnje odluke o Snježani Soldat, Čavara je najavio da će jednako postupiti i s ostavkama preostale dvojice DF-ovih ministara, Milana Mandilovića iz resora rada i socijalne politike te Aleksandra Remetića iz resora trgovine, bude li procijenio da postoje razlozi kao u slučaju ministrice Soldat.

On ipak ne vjeruje da će se eventualno prihvatanje Mandilovićeve i Remetićeve ostavke desiti uskoro.

To obrazlaže riječima da u periodu kolokvijalno nazvanom tehnički mandat treba vidjeti ponašaju li se ministri (u ostavci) u skladu s Ustavom i zakonima Federacije.

Na novinarska pitanja o mogućim budućim stranačko-kadrovskim kombinacijama u Vladi nakon što su iz nje izašlli DF-ovi ministri, odgovorio je da ne želi prejudicirati pa ni o tome da li bi Savezu za bolju budućnost BiH, ako bi pristao da participira u vlasti, pripala sva upražnjena mjesta ili bi pak, bila raspodijeljena s manjim strankama što su već pokazale volju da učestvuju.

Čavara ne smatra da će trenutna politička konstelacija dovesti do potpune blokade rada Federalnog parlamenta.

Naprotiv, očekuje da je “u bliskom periodu” moguće dogovoriti sjednice oba doma i ako prije toga ne dođe do dogovora o novoj izvršnoj vlasti jer Vlada FBiH i dalje radi i važne odluke šalje na mišljenje Parlamentu, a tamo, po Čavarinom mišljenju, ima snaga koje prepoznaju taj značaj.