Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Čavara prihvatio ostavku samo jednog ministra iz DF-a

15/06/2015

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara danas je donio odluku o prihvatanju ostavke federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Reufa Bajrovića (Demokratska fronta).

– Ovu odluku sam donio jer je Bajrović prvenstveno do sada pokazao u svom radu da kao ministar ne poštuje odluke Vlade FBiH, institucije i Ustav FBIH – kazao je Čavara na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu.

O ostala tri ministra iz Demokratske fronte, koji su također podnijeli ostavke, Čavara kaže da nema osobnih zamjerki na njihov rad. To su zamjenik premijera i federalni ministar trgovine Aleksandar Remetić, federalna ministrica turizma Snježana Soldat i federalni ministar rada i socijalne politike Milan Mandilović.

– Trebaju mi dodatne konsultacije o prihvaćanju njihovih ostavki, što ću uraditi u narednom periodu. Čini mi se da Demokratska fronta nema jasno opredjeljenje da li se povlači ili ne iz vlasti u FBiH – kazao je Čavara.

Međutim, naglasio je da se treba razjasniti da li DF ostaje ili se povlači iz vlasti.

papir(3)

– To govorim iz razloga jer ukoliko se povlači podrazumijeva se da svi dužnosnici te stranke, koji su imenovani na izvršne dužnosti u FBiH podnose ostavke. Ukoliko određen broj funkcionera te stranke ostaje u izvršnoj vlasti a pogotovo na pozicijama na kojima mogu blokirati daljnji izbor nedostajućih ministara i funkcioniranje vlasti onda to znači da DF ostaje u vlasti – poručio je Čavara.

Također, iz Demokratske fronte, koja je najavila da se povlači iz vlasti, je i potpredsjednik Federacije Milan Dunović. Čavara je zaključio da je DF u vlasti dok god i jedan njihov dužnosnik obnaša izvršnu dužnost imenovanu na temelju međustranačkog dogovora o parlamentarnoj većini u FBiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.