Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čavara razgovarao s predstavnicima Saveza općina i gradova FBiH

cavara

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara razgovarao je danas s predstavnicima Saveza općina i gradova (SOG) Federacije BiH u sastavu: predsjednik Predsjedništva Saveza općina i gradova FBiH Ivo Jerkić, direktorica SOG FBiH Vesna Travljanin te član SOG FBiH Asim Mekić.

Kako je priopćeno iz Ureda predsjednika FBiH, na sastanku je razgovarano o mogućnostima unapređenja suradnje između jedinica lokalne samouprave i viših nivoa vlasti Federacije BiH te o stvaranju preduvjeta za jačanje gospodarstva i lakši svakodnevni život općina i gradova.

Predsjednik Predsjedništva SOG FBiH Ivo Jerkić izjavio je da je potrebna veća i aktivnija uključenost u pripreme i donošenje zakona koji izravno utječu na funkcioniranje jedinica lokalne samouprave, a tu se prvenstveno misli na Zakon o stvarnim pravima te na Zakon o pripadnosti javnih prihoda, kao i drugih zakona koji se donose na razini F BiH.

Član SOG FBiH i načelnik općine Busovača Asim Mekić izjavio je da je problem raspodjele prihoda u FBiH te naglasio potrebu uspostave boljih kriterija pravednije raspodjele po općinama kako bi se poboljšali uvjeti života i u manjim općinama.

Direktorica SOG FBiH Vesna Travljanin istaknula je da je Savez pokrenuo inicijativu potpisivanja sporazuma s Parlamentom FBiH, što može biti korak ka rješavanju problema suradnje lokalnih jedinica samouprave i institucija vlasti.

Predsjednik FBiH čestitao je Savezu na objedinjavanju u Savez svih općina u FBiH i na ustrajnom i uspješnom radu. Istaknuo je da je potrebno izbalansirati odnose viših i nižih nivoa vlasti radi što uspješnije uspostave dijaloga.

– Moja ustavna obveza je osigurati dobro funkcioniranje općina, županija i entiteta, stoga imate moju punu podršku i u budućem radu – kazao je Čavara.