Čavara: Vlast u FBiH funkcioniše, ali probleme rješava sporo

BiH

cavara111

Moramo graditi povjerenje i stvarati poziciju da možemo rješavati probleme, jer ova formalno parlamentarna većina nema realne i logične alternative i ona može i mora biti jedino rješenje do narednih izbora – izjavio je za Fenu predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

Smatra zabrinjavajućim što su pojedine stranke i pojedinci već krenuli u predizbornu kampanju, jer to opterećava rad Vlade i Parlamenta FBiH.

– Očito je da ova vlast funkcionira, ali ne možemo biti zadovoljni brzinom kojom ona rješava ključne probleme i zato imamo situaciju da mnogi ljudi odlaze. Postoji puno prostora da poboljšamo odnose i kao predsjednik Federacije nastojim maksimalno doprinijeti tome, spustiti tenzije da usprkos drugačijim mišljenjima ne pravimo neprijatelje između sebe – ističe Čavara uz napomenu da smo stalno u nekoj vrsti krize.

Podsjeća da je na početku mandata došlo do raskida koalicije SDA i HDZ-a s DF-om, te da su se događale i dodatne krize, ali i da tri stranke koje su sada u vlasti u FBiH nisu dokraja definirale svoje odnose i način rješavanja ključnih pitanja u Federaciji, poput provedbe odluka Ustavnog suda, vraćanje nelegalno oduzetih prava braniteljima i usvajanja niza reformskih zakona.

S druge strane, predsjednik Federacije navodi kako su u zadnje vrijeme vrlo zategnuti odnosi između SBB-a i SDA, što se manifestira kroz odnos njihovih predsjednika. Također, imamo krize na državnoj razini, kao i, kako navodi, nespremnost SDA da budu riješena ključna pitanja u Izbornom zakonu, kako bi se relaksirali odnosi između Bošnjaka i Hrvata i spriječilo da Hrvatima drugi biraju predstavnike.

– To je ono što otežava svakodnevni rad, jer nismo vratili povjerenje koje nam nedostaje. Zato i ovim putom pozivam sve da se prvenstveno okrenemo rješavanju svih problema koji opterećuju Federaciju, da se posvetimo socijalno-ekonomskim reformama, a isto tako da stvaramo pretpostavke da brže koračamo ka evropskim integracijama i dobijemo kandidacijski status u EU do kraja godine – izjavio je za Fenu predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.