Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izvještaj pred Parlamentom

Čavarina pomilovanja – od šumske krađe do organiziranog kriminala

Foto: Pixsell/Arhiv
Muhamed Ali Gaši i Marinko Čavara

Izvještaj sadrži broj datih pomilovanja, zakonske nazive krivičnih djela za koja su pomilovanja data i član krivičnog zakona, te oblik datih pomilovanja

Bivši predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara u 2022. godini pomilovao je deset pravosnažno osuđenih osoba. Molbe 57 osuđenika su odbijene.

Čavarin izvještaj o pomilovanjima dostavljen je Parlamentu FBiH i naći će se na dnevnom redu 3. redovne sjednice Zastupničkog doma, zakazane za 21. juni.

Navedeno mišljenje suda

U skladu sa članom 20. Zakona o pomilovanju FBIH, predsjednik Federacije jednom godišnje izvještava Parlament o odlukama o pomilovanju donesenim tokom prethodne kalendarske godine.

Izvještaj sadrži broj datih pomilovanja, zakonske nazive krivičnih djela za koja su pomilovanja data i član krivičnog zakona, te oblik datih pomilovanja.

Također, za svako pomilovanje navedeno je mišljenje suda i prijedlog Ministarstva pravde, koje može biti pozitivno ili negativno.

U tri od deset slučajeva, i sudovi i Ministarstvo su dali negativno mišljenje. Uprkos tome, Čavara je pomilovao osobu osuđenu za krivična djela organizirani kriminal, nasilničko ponašanje i ugrožavanje sigurnosti. Kako se navodi u odluci, radi se o djelomičnom oslobađanju od izdržavanja izrečene kazne zatvora za period od tri mjeseca. Zatim, odobrio je brisanje uvjetne kazne počiniocu krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, te na godinu umanjio kaznu zatvora osobi osuđenoj za krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja.

Oba pozitivna mišljenja data su samo u jednom slučaju, i to za brisanje uvjetne kazne za počinioca teške krađe.

Pomilovan i Gaši

Ostala krivična djela za koja je Čavara dao pomilovanja su šumske krađe, krivotvorenja isprava, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi… Što se tiče oblika pomilovanja, uglavnom se radi o djelomičnom oslobođenju od izdržavanja izrečene kazne zatvora za period od nekoliko mjeseci, te o brisanju uvjetnih osuda.

Kako su mediji ranije pisali, među pomilovanim osobama je Suzana Pešorda, koja je 2015. godine u općini Grude izazvala saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo 11-godišnji dječak, a jedna osoba teško povrijeđena. Pešorda je osuđena na godinu i sedam mjeseci zatvora, a Čavarinom odlukom kazna joj je smanjena na godinu dana.

Također, pomilovan je i Muhamed Ali Gaši, koji služi 17-godišnju kaznu zatvora zbog više krivičnih djela. On je na tri mjeseca oslobođen od izdržavanja kazne.