Čavić: Da je utvrđena odgovornost za kriminal u “Birču” sada ne bi bilo problema

dragan cavic

Lider NDP-a Dragan Čavić tvrdi da svih dešavanja u „Alumini“ Zvornik ne bi bilo da je u protekle četiri godine provedena istraga i utvrđeno ko je odgovoran za štete u Fabrici glinice „Birač“ te u Balkan investment banci u vrijeme litvanskih vlasnika.

Nastala šteta, po riječima ministra finansija RS-a Zorana Tegeltije, iznosi više od milijardu KM.

-Da je to urađeno, danas bi sve stvari bile drugačije – rekao je Čavić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Bilo bi utvrđeno, kaže, ko je taj koji se godinama bavio kriminalnim radnjama u fabrici „Birač“ uz punu asistenciju, kako kaže, N.N. osoba iz RS-a.

Čavić tvrdi da je očigledno da postoji grupa ljudi, kojima je interes da ostaje trenutno stanje u „Alumini“ neriješenih imovinskih prava i odnosa, te istakao da se mora donijeti pravno rješenje bez pritisaka politike na nadležne sudove u Bijeljini i Zvorniku, koji su prisutni.

Potpredsjednik SNSD-a Radovan Višković je potvrdio u izjavi novinarima u Banjoj Luci da je račun „Alumine“ Zvornik privremeno deblokiran na 60 dana, a da „Pavgord“, ako polaže neka prava, mora ih tražiti sudskim putem.

Višković je kazao da je jučer održan sastanak u Vladi, na kojem je rečeno da se mora omogućiti rad „Alumine“ i deblokada računa, jer je bio ugrožen tehnološki proces u tom preduzeću, ali da nije bilo pregovora s predstvanicima “Pavgorda” o potraživanjima te firme od “Birča”.

Blokada računa “Alumine” je trajala od 12.aprila, nakon rješenja Osnovnog suda Zvornik, zbog potraživanja „Pavgorda“ Foča, koji je otkupio potraživanja „Ukio banke“ u Fabrici glinice „Birač“ u stečaju.

„Po pisanju pojedinih medija u RS-u, Pavgord” je u podnesku za deblokiranje računa “Alumine”, koji je dostavio Osnovnom sudu u Zvorniku, naveo da “uskoro počinju pregovori s nadležnim (predstavnicima osnivača) radi pronalaženja sporazumnog rješenja ovog postupka”.

Ističe se da bi pregovori trebalo da počnu narednih dana, ali da se od suda traži da i prije isteka roka od 60 dana ponovo blokira račun, ukoliko do pregovora ne dođe ili oni, pak, ne urode plodom.