Čavić: Jedini sam političar koji je izrazio žaljenje zbog žrtava u Srebrenici

dragan cavic
Dragan Čavić je poslije oktobarskih izbora ušao u koaliciju sa Miloradom Dodikom, koga je najviše i najoštrije kritikovao, optužujući za kriminal, korupciju i nepotizam

Predsjednik Narodnog demokratskog progresa (NDP) Dragan Čavić obratit će se sutra na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) uoči rasprave o izvještaju Komisije za Srebrenicu, te smatra da se ta osjetljiva tema ne bi trebala koristiti u predizborne srvhe.

Čavić, koji je bio predsjednik RS u vrijeme kada je usvojen izvještaj Komisije za Srebrenicu, rekao je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci da nije izabran povoljan trenutak da se o tom izvještaju rasprava, budući da će se za mjesec i po dana održati izbori.

Kaže da je on jedini političar koji se 2004. godine, kada je Vlada usvojila izvještaj Komisije za Srebrenici, obratio javnosti i izrazio žaljenje zbog žrtava bošnjačke nacionalnosti.

– Nesporno je da je Komisija radila pod pritiskom stranaca – tvrdi Čavić ističući da je sada vrijeme da se prihvati inicijativa Vlade da se formira nova komisija međunarodnog karaktera, koja će sačiniti cjelovit izvještaj o ratnim dešavanjima na tom području i stradanjima i Srba.

– Ako je namjera Vlade da se na taj način pristupi ovom pitanju, NDP će to podržati – rekao je lider NDP-a ističući da izvještaj treba izmjeniti, ukoliko su utvrđene određene netačnosti, a ostaviti potvrđene činjenice.

I potpredsjednik NDP-a Zdravko Krsmanović je rekao da je aktuelna Vlada trebalo da pripremi svoj stav uoči ove sjednice.

Čavić je potvrdio da ni predstavnici NDP-a, SDS-a ni PDP-a neće večeras prisustvovati konsultacijama koje je uoči skupštinskog zasjedanja sazvao predsjednik RS-a Milorad Dodik.