Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čavić: Krivične prijave zbog neobjavljivanja skupštinskih odluka

dragan cavic44445

Lider Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić najavio je danas da će opozicija podnijeti krivičnu prijavu protiv onih koji su odgovorni za neobjavljivanje usvojenih skupštinskih odluka u RS-u, među kojima je i ona o referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH.

-Narodna skupština RS-a prvi put u svojoj istoriji je doživjela da se njene odluke ne objavljuju i ne stupaju na snagu – rekao je Čavić.

Optužio je vladajuću koaliciju u RS-u da krši i zakon o budžetskom sistemu, jer najavljuje da će se entitetski i budžeti lokalnih zajednica usvajati po skraćenoj proceduri.

-Ukoliko se rukovodstvo Narodne skupštine RS-a i druge institucije, uključujući i one koje se bave vladavinom prava, ogluše na naše zahtjeve, bit će primorani da koristimo i druge instrumente demokratske, vanparlamentarne i parlamentarne borbe – ustvrdio je Čavić u izjavi novinarima precizirajući da neće koristiti ništa što je u suprotnosti sa zakonom.

Nije isključio mogućnost da opozicija napusti Narodnu skupštinu RS-a, jer je, kaže, besmisleno raditi u njoj, gdje se krši Ustav i zakoni. U tom slučaju će, dodao je, voditi isključivo vanparlamentarne oblike borbe u skladu sa zakonom.

Najavio je i da će opozicija u RS-u predložiti izmjene i dopune Zakona o Glavnoj službi revizije javnog sektora RS-a s ciljem da se zaštiti njena nezavisnost i “smjenjivost glavnog revizora pod pritiskom te da se oni koji imaju negativno mišljenje revizije smijene”.

Čavić je ponovo najavio predlaganje novih zakona o utvrđivanju porijekla imovine, sukobu interesa…

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović najavio je da će opozicija 8.septembra, podnijeti Narodnoj skupštini RS-a treću apelaciju u vezi s radom javnih preduzeća i korištenjem prirodnih resursa u tom bh.entitetu.

U tom dokumentu je, kaže, navedeno kako je aktuelna vlast u RS-u za deset godina napravila gubitke za četiri puta veće nego što je to bilo u ranijem periodu.

Očekuje da se u Narodnoj skupštini RS-a na narednoj sjednici razgovara o interpelaciji opozicije u vezi s teškim ekonomskim stanjem u RS-u te uskoro i stanju u penzionom sektoru, a podnijet će i interpelaciju protiv korupcije i krimnala u RS-u te demografskim kretanjima.

Borenović tvrdi da će rasprave o ovim pitanjima biti i pored najava iz Vlade da se o tome neće raspravljati na zahtjev opozicije.

Nakon sastanka lidera stranaka članica Saveza za promjene, ustvrdio je RS danas najviše ugrožena „iznutra, od vlasti koja je ekonomski devastirala, opljačkala RS, iz koje odlaze njeni građani“, što u Savezu za promjene, kako kaže, žele da zaustave.