Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čavić: Napustit ćemo Narodnu skupštinu RS-a

dragan cavic

Poslanik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić najavio je danas da neće prisustvovati sjednicama parlamenta, ukoliko se ne razriješi dužnosti potpredsjednik Nenad Stevandić, jer više nije dio najjače opozicione stranke kojoj pripada ta funkcija.

– Ne želimo da više učestvujem u ovom ponižavanju – rekao je Čavić i najavio da će predložiti Savezu za promjene da u cijelosti napuste Narodnu skupštinu, ukoliko se ova situacije ne razriješi.

Predložit će i da poslanicima skupštinske većine daju i svoje poslaničke plaće.

U obraćanju kolegama iz stranaka vladajuće većine koje je optužio da opstruišu izbor skupštinskog rukovodstva u skladu s Poslovnikom, navodeći da je ovaj slučaj „nasilje, koje provode nad poslovničkom materijom entitetskog parlamenta, te demokratijom“.

Pozvao je vladajuće da oni predlože i sami izaberu Stevandića za potpredsjednika.

Čavić očekuje da se skupštinsko rukovodstvo izabere u skladu s Poslovnikom, što znači da se popuni i mjesto koje pripada potpredsjedniku iz reda hrvatskog naroda.

Optužbe Čavića odbacio je šef Kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković ističući da SDS nije predložio drugog kandidata za potpredsjednika, već se „obračunava“ sa Stevandićem, koji više nije njihov član, ali da vladajući u tome neće učestvovati.

Ističe da je očekivao da će Klub SDS-a predložiti drugog kandidata, odnosno Sonju Karadžić-Jovičević umjesto Stevandića, ali da ne zna zašto to nije urađeno.

Višković ne smatra da je dobar prijedlog SDS-a da se na ovoj sjednici razriješi dužnosti Stevandić, a na narednoj redovnoj bira kandidat najjače opozicione stranke u skupštinsko rukovodstvo.

Rasprava o zahtjevu SDS-a za smjenu Stevandića na kraju je otvorila brojne međusobne optužbe poslanika vlasti i opozicije.