Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čavić: Nastavlja se politička borba protiv prodaje ‘Ljubije’

cavic banja luka

Savez za promjene će nastaviti političku borbu i u Narodnoj skupštini RS-a da bi se spriječio sramni pokušaj prodaje Rudnika željezne rude “Ljubija” Prijedor – najavio je danas predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić.

Naglasivši da se ne radi o privatizaciji “Ljubije“, već preuzimanju vlasničkog udjela od 49 posto u prijedorskom “Arcelor Mittalu“, Čavić je rekao da vlast u RS-u to želi da prepusti firmi koja je registrovana “u poreskom raju”.

-Suština je da se iz suvlasništva u ‘Arcelor Mittalu’, koji pozitivno posluje, izvlači RS, prodajom ‘Ljubije’ i to prepušta nekoj anonimnoj firmi, koja će, navodno, bolje, zaštititi interese RS-a, nego što to danas rade njeni predstavnici kroz upravljanje ‘Ljubijom’ i učešće u upravljanju u ‘Mittalu’. To je apsurdno – ustvrdio je.

Pozvao je predstavnike DNS-a da ne podrže “ovu sramnu privatizaciju“, te učine isto što su radili u protekla dva slučaja, kada su spriječili pokušaji prodaje “Ljubije“.

Najavljuje i da će u parlamentu RS-a pokrenuti pitanje o tome “ko je tražio od ‘Mittala’ da se odrekne dva posto kapitala u korist nekog trećeg pravnog lica”.

Kaže da će protesta opozicije u RS-u biti još, ali, precizira, da oni nisu anarhistička grupa ili neko ko pravi revolucije, već javnim okupljanjem, kao što je bilo nedavno u Prijedoru, izražavaju neslaganje s politikom vladajućih i žele da ohrabre i građane da se uključe u te procese, za svoje dobro.

-Demantovat ćemo po ko zna koji put da to što radimo nije usmjereno protiv RS-a, njenih institucija – dodao je Čavić i upitao zašto vlast u Prijedoru nije reagovala na grafite kojima se priziva smrt opozicionih lidera u RS-u.

Vlada RS-a je već prihvatila ponudu firme “Israeli Investment Group – Overseas Inc”, Commonwealth of Dominica o kupovini 64,99 posto akcija osnovnog kapitala “Ljubije”, metodom neposrednog odabira kupca.

“Ljubija” je 2004. godine s kompanijom LNM Holdings N.V. Holandski Antili (danas ArcelorMittal Holdings AG, Zug, Switzerland) osnovala zajedničko preduzeće “Arcelor Mittal” d.o.o. Prijedor, u kojem je suvlasnik 49 posto kapitala, što je u novčanom ekvivalentu tada iznosilo 24.019.604,83 KM.

Prodaja “Ljubije” je prva tačka nastavka sjednice Narodne skupštine, 21.juna.