Čavić: Opljačkali su RS tako da ništa nije ostalo

dragan cavic

Sve što smo radili u ime Republike Srpske u institucijama Bosne i Hercegovine bilo je korisno i od toga su građani RS imali koristi, izjavio je za Anadolu Agency (AA) Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a.

On je, komentarišući optužbe Milorada Dodika, predsjednika RS, nakon sastanka sa predstavnicima parlamentarnih stranaka koje čine vladajuću većinu u RS, da SDS, PDP i NDP svojim izdajničkim djelovanjem na nivou zajedničkih institucija BiH nastavljaju da dodatno urušavaju potencijal i snagu RS rekao da se radio o pripremama za posebnu sjednicu Narodne skupštine RS.

Da podsjetimo, za utorak je zakazana posebna sjednica o radu predstavnika RS u institucijama BiH, a na dnevnom redu je samo tačka koja nosi naziv “Ustavni položaj RS i zaštita njenih interesa na nivou zajedničkih institucija BiH”.

“Mi ćemo iznijeti svoje stavove i pokazati da je štetnost djelovanja SNSD i vladajuće koalicije po RS bila veća, jer su proizveli siromaštvo, korupciju bijedu i beznađe i apsolutno nemamo namjeru da se oko nečega pravdamo”, kazao je Ivanić i dodao da će ova sjednica pokazati koliki je bio stepen štetnosti djelovanja SNSD-a.

Na pitanje da li će prisustvovati ovoj sjednici, Ivanić je odgovorio pitanjem: “Kako mogu prisustvovati sjednici kada nemam ravnopravno pravo učešća, kada mogu samo da na početku nešto kažem i onda bi trebao da sjedim i slušam iživljavanja vladajuće većine?”

“Ne pada mi na pamet da to sebi dozvolim”, naglasio je Ivanić.

Danas je u Palati republike u Banjaluci, predsjednik RS ponovo organizovao sastanak parlamentarnih stranaka, s obzirom da se lideri stranaka Saveza za promjene nisu odazvali na poziv na sastanak prije sedam dana. Ni na današnji sastanak nisu došli, pa su ih lideri stranaka vladajuće koalicije optužili da im nije stalo da Republike Srpske.

Dragan Čavić, predsjednik NDP rekao je da se od njih ništa drugo ne može ni očekivati. U izjavi za AA istakao je da nema potrebu da sluša “te kvalifikacije i njihovu lažnu patriotsku i patetičnu jadikovku svaki drugi dan, kako oni štite interese RS, a drugi je ne štite”.

“Opljačkali su je tako da ništa nije ostalo, eto kako je štite. U svakom slučaju mogu se sastajati koliko god hoće, mi iz NDP nemamo namjeru dolaziti na te sastanke, nismo kao oni i zato nema potrebe da se sastajemo”, kazao je Čavić.

On je najavio da će na posebnoj sjednici skupštine argumentima deplasirati tvrdnje iz materijala koji je za sjednicu parlamenta dostavila Vlada RS o navodnom prenosu ovlaštenja, ali i istovremeno iznijeti mnogo stvari koje se tiču njihovog djelovanja u institucijama BiH.

Vukota Govedarica, potpredsjedni SDS tvrdi da Dodik “nema nijedan jedini odgovor na katastrofalno stanje koje poslije deset godina njegove vlasti rezultira stravično enormnim kreditnim zaduženjima da bi finansirao tekuću budžetsku potrošnju, a ni Fondu PIO nije mane kada su u pitanju kreditna zaduženja za isplatu penzija”.

“Milorad Dodik je ekonomski grobar Republike Srpske i on ne može više ništa da ispriča nego da postoje neki domaći izdajnici koji treba da budu krivi za sve”, kazao je Govedarica.