Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čavić: Opozicija će tražiti glasanje o povjerenju Vladi RS zbog “afere papak”

BiH

cavic opozicija rs

Ako Vlada Republike Srpske ne podnese ostavku opozicija će zahtjevati da se u Narodnoj skupštini Republike Srpske se glasa o povjerenju Vladi, izjavio je za Anadolu Agency Dragan Čavić, poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini RS.

Predstavnici opozicije danas su zatražili da Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS, odmah podnese neopozivu ostavku i da bude raspušteno Specijalno tužilaštvo RS.

Do ovog zahtjeva je došlo nakon što su stigli rezultati forenzičke analize audiosnimka koji je ojavljen na portalu “Klix.ba”, za koji je opozicija tvrdila da je autentičan i da potvrđuje da je vlast u RS formirana na osnovu političke korupcije odnosno “kupovine” poslanika.

[quote_box_left]Predstavnici opozicije tvrde da je analiza audiosnimka dokazala da je vlast u RS formirana kupovinom poslanika, zbog čega traže ostavku Željke Cvijanović i raspuštanje Specijalnog tužilaštva RS[/quote_box_left]

Čavić je istakao da je forenzičku analizu obavio Državni institut za forenziku u Holandiji tako što je izvršeno poređenje spornog snimka s audio-video snimkom od 5. juna Željke Cvijanović koja je na temu afere “snimak” govorila na RTRS.

“Rezultati vještačenja su jasni. Nema sumnje da je glas sa snimka objavljenog na Klix.ba autentičan i da nije bilo nikakve sinhronizacije glasa i da nije bilo nikakve manipulacije snimkom, odnosno nije bilo nikakve montaže”, kazao je Čavić.

Objasnio je da su time opovrgnute sve tvrdnje režimskih predstavnika da se radilo o snimku koji je montiran, sinhronizovan, napravljen van konteksta od više pojedinačnih snimaka.

“Sad se poslije potvrde autentičnosti otvara pitanje ko je taj ko je kupovan, pošto je kupovan i šta je to što je podrazumijevala kupovina poslanika”, rekao je Čavić i dodao da rezultati analize “ruše legitimitet vlasti i posebno premijerke i svih onih koji su sa njom učestvovali u toj kupovini poslanika”.

Dragan Čavić smatra i da su vještačenje audiosnimka mogle da urade institucije RS, ali to nisu htjele, jer “Specijalno tužilaštvo štiti one koji su ga osnovali, a to su SNSD i njihovi prvaci”.