Čavić: Ozbiljno i kvalitetno pripremiti zahtjev Ustavnom sudu BiH

BiH

opozicija cavic crnadak

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić izjavio je danas da u Federaciji BiH “postoje dva kantona koja nikada nisu provela odluku Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti svih naroda, a što je bila ustavna obaveza“.

-Određene kantonalne skupštine nikada nisu izvršile prilagođavanje svojih normativnih akata s odlukom o konstitutivnosti – rekao je Čavić novinarima i dodao da se i Savez za promjene bavi ovim pitanjem, kao i SNSD.

Neophodno je da se ozbiljno i kvalitetno pripremi, kako je naveo, zahtjev Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti svih zakona i ostalih općih akata koje je Federalni parlament usvojio nakon konstituiranja 2014. godine.

Na sjednici Kolegija Narodne skupštine RS-a Čavić je tražio da izmjene i dopune Zakona o praznicima u RS-u treba prvo razmatra nadležna skupštinska komisija, koja je radila i na apelaciji Ustavnom sudu BiH u vezi s odlukom o neustavnosti 9. januara kao Dana RS-a.

Ta komisija je mješovitog stranačkog sastava, a njeni članovi su i ustavnopravni eksperti, koji treba da, naveo je, razmotre taj zakon prije nego što ga Vlada RS-a uputi u parlament na razmatranje.