Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čavić: Politički neodgovorne izjave Dodika

cavic i dodik

Predsjednik Narodnog demokratskog progresa (NDP) Dragan Čavić ukazao je danas da je Bobar banka svojom propašću uticala na stanje bankarskog sektora u RS-u, što je utvrdla i Agencija za bankarstvo RS-a te upozorio da svi koji žele da zaštite odgovorne za uništenih pola milijarde KM u dvije propale banke u RS-u rade protiv građana RS-a.

Stoga je odbacio kao neosnovanu i nelogičnu, te političku neodgovornu tvrdnju predsjednika RS-a Milorada Dodika da su „udari Tužilaštva i SIPA-e na banke i finansijske institucije u RS-u usmjereni na njeno potpuno razvlašćivanje kako bi se sistem finansijskog odlučivanja premjestio iz RS-a“.

Čavić je osudio svaku političku kvalifikaciju u vezi s tim istragama te istakao da zaštita uhapšenih u akciji „Lavina“ i prije istrage, a zbog nezakonitosti u Bobar banci, kako je naveo, znači da Dodik i vrh vlasti znaju šta se dešavalo u toj banci.

Na konferenciji za novinare u Banjoj Luci naveo je i da je iznenađen Dodikovim stavovima te postavio pitanje kako zna da je neko povukao oko 60 miliona KM depozita u Bobar banci prije njene likvidacije i da li su to depoziti Vlade RS-a?

– NDP snažno podržava istrage koje su tiču rješavanja malverzacija u bankama, a te aktivnosti provode Tužilaštvo BiH i SIPA, jer nisu htjele nadležne institucije RS-a – rekao je Čavić i izrazio čuđenje da ni nakon tri godine od početka istrage o nezakonitostima u propaloj Balkan investment banci, sada banci Srpske nema rezultata, što upućuje, kako je naveo, na sumnje da „postoji ozbiljan politički uticaj u RS-u da se zloupotrebe u bankarskom sektoru ne sankcionišu“.

Napominje da je istragom utvrđeno da je u Bobar banci prouzročena šteta od oko 123 miliona KM za pravne subjekte u državnoj svojini, ali da u taj iznos nisu uključeni izgubljeni depoziti privatnih osoba.

-Potrebno je da se ispita odgovornost svih umiješanih i treba da snose sankcije – zaključio je lider NDP-a.

U akciji “Lavina“ SIPA je prije dva dana uhapsila Slavicu Injac, direktoricu Agencije za bankarstvo RS-a, i Snežanu Vujnić, direktoricu IRB-a, te još osam osoba iz Bobar banke.

Istraga se nastavlja protiv 24 osobe, osumnjičenih za nezakonitosti kojima je prouzročena šteta od oko 123 miliona KM te pribavljena nezakonita korist od najmanje 115 miliona KM i ozbiljno uzdrman bankarski sistem u Bosni i Hercegovini.