Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Čavić: Poskupljenjem struje građani RS-a plaćaju gubitke Elektroprivrede

13/06/2015

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić izjavio je za Fenu da do poskupljenja struje u RS-u dolazi jer se moraju pokriti finansijske dubioze u tom preduzeću i to “preko leđa” građana.

Tvrdi da je gubitke u tom javnom preduzeću napravila, kako je naveo, kriminalizovana i nestručna uprava u kompletnoj “Elektroprivredi RS”.

Čavić je ustvrdio da se u svim preduzećima “Elektroprivrede RS” već godinama “friziraju” bilansi.

– Realni gubitak u “Elektroprivredi” iznosi više od 150 miliona KM – tvrdi on.

To javno preduzeće je, navodi, uložilo novce u kupovinu hartija od vrijednosti da bi pokrili budžetski deficit Vlade RS-a, a “Elektroprivreda RS” je imala i depozite u propaloj Bobar banci, ali i još jednoj banci koja je u gubitku.

– Na rubu provalije je i sada Banka Srpske, ranije propala Balkan investment banka, koja će do kraja godine sigurno ‘kolabirati’, jer ima ogroman gubitak i vidjet ćemo ko će izvršiti dokapitalizaciju i šta će učiniti za tu banku koja je odavno propala – ustvrdio je predsjednik NDP-a i naglasio da su ove banke spašavane depozitima preduzeća iz sastava “Elektroprivrede RS-a”.

Jedini način sada, kako je naveo, da se osigura ostatak likvidnih sredstava jeste da se povećaju prihodi od prodaje električne energije.

– I naravno, sve na teret potrošača – upozorio je Čavić.

Naglasio je i da je to javno preduzeće postalo poligon političkog zapošljavanja, čime se učešće za bruto plaće i naknade povećalo za više nego duplo za vrijeme aktuelne vlasti u RS-u te da je primljeno oko 1.800 novih radnika, a proizvodi se ista količina električne energije.

Struja za domaćinstva u RS-u poskupljuje od 1. jula u prosjeku za 9,4 posto, odlučila je prije dva dana Regulatorna komisija za električnu energiju RS-a.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.