Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čavić: RS svaki četvrti dan živi na kredit

BiH

dragan cavic

Poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini RS-a Dragan Čavić optužio je Vladu RS-a da je prikrila kumulativne podatke u predloženom rebalansu entitetskog budžeta, te upozorio na velika zaduženja RS-a, koja svaki četvrti dan “živi na kredit“.

Ukazao je da poslanici moraju imati pune, a ne polovične informacije o rashodima i prihodima u odnosu na ranije godine.

-Tek tada se dobija prava slika o ukupnoj strukturi budžeta, po sintetičkim analitičkim kontima – rekao je Čavić tokom rasprave u entitetskom parlamentu o predloženom ovogodišnjem rebalansu budžeta.

Kritikovao je i nepovoljna zaduženja RS-a, na koje se plaćaju velike kamate.

-Za protekle četiri godine potrošeno je oko 184 miliona KM samo na kamate, što je mnogo više nego sredstva predviđena za borački dodatak, ili trogodišnjeg deficita Fonda PIO, te tri puta više od godišnjeg budžeta za poljoprivredu – upozorio je Čavić.

Precizirao je da je od 2012. do 2015. na otplate duga i kamata na zaduženja iz budžeta RS-a data milijarda i 813,3 miliona KM.

Poslanik NDP-a je naveo i da je opozicija podnijela krivičnu prijavu protiv entitetske premijerke Željke Cvijanović i ministra finansija Zorana Tegeltije, jer Vlada prije zaduženja od 300 miliona dolara kod jednog investicionog fonda nije zatražila saglasnost u Narodnoj skupštini RS-a.

Opozicioni poslanici vratili su se u skupštinsku salu, nakon što je predsjedavanje sjednicom preuzeo potpredsjednik Senad Bratić, dok bojkotuju rad u vrijeme dok je vodi Nenad Stevandić.