Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čavić: Vlast u RS-u predložila zakon za progon građana

BiH

dragan cavic

Poslanik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić upozorio je danas da je u Republici Srpskoj predložen zakon za “progon građana“ čime se vlast “igra sa sudbinom naroda“.

Govoreći o Nacrtu zakona o suzbijanju korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, koji danas razmatraju parlamentarci na sjednici Narodne skupštine RS-a, Čavić je iznio niz kritika, navodeći da zakon nije ni konzistentat po svom sadržaju, kao ni u odnosu na ustav i druge zakone.

-Zakon udara na ustavne slobode i prava građana – smatra on.

Posebno je naveo kao spornu odredbu zakona o ovlaštenjima tužilačkih istražilaca koji će imati ovlaštenje, među kojima i “pozivanje, obavljanje razgovora i kontakti s bezbjednosno interesantnim osobama“.

Čavić je ukazao da postoji osnovana sumnja u Zakonu o krivičnom postupku, a ne bezbjednosno interesantne osobe.

-Potpuno je jasno ko postaje bezbjednosno interesantan – rekao je Čavić upozorivši da vlast ovim zakonom želi da “izvrši na jednom mjestu koncentraciju političkog uticaja na sudsko-tužilačke institute, čime se uvodi specijalni sud, ali najmanje za oblasti privrednog kriminala“.

On pita ko će da odredi da je neka osoba bezbjednosno interesanta, upitavši da li će to biti i on i drugi koji ne misle kao vlast.

-Šta vi ovo pravite? Zemlju u kojoj svaki građanin može biti izložen sumnji da je bezbjednosno interesantan i može biti prisluškivan, praćen i saslušavan, iako to određeuje Zakon o krivičnom postupku i druge norme koje ima policija – rekao je Čavić.

Ocijenio je da ovakve odredbe zakona neće moći proći.

-Imate sve u svojim rukama, MUP i sad hoćete da imate i sud i tužilaštvo i ugrozite građanske i ljudske slobode – kazao je Čavić.

Zakonom o suzbijanju korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala je predviđeno osnivanje Posebnog odjeljenja Tužilaštva RS-a za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.

Ovo odjeljenje faktički preuzima dosadašnje poslove Specijalnog tužilaštva RS-a.