Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čavić: Zabluda je da će Izraelci zadržati radnike Ljubije

BiH

dragan cavic

Poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragan Čavić rekao je danas da je “zabluda da će anonimna kompanija “Israeli investment group“ zadržati 850 radnika” u “ArcelorMittalu” Prijedor nakon kupovine državnog paketa akcija u Rudnicima željezne rude (RŽR) “Ljubija”.

Čavić je rekao da se RS “ne sreće prvi prvi put sa potpuno nepoznatim investitorom”, zbog čega NDP neće podržati privatizaciju RŽR “Ljubija”.

“Direktor izraelske kompanije Evgenij Zotov, navodno, nastupa u ime velikih investitora, a nema iza sebe nikoga. Ja takvom ne vjerujem. Jasno je da 2031. godine ističu resursi, zbog čega hitno treba obnoviti istraživanja i uložiti u obnovu rudnika. Za to Zotov i ova kompanija nemaju kapacitet”, rekao je Čavić tokom skupštinske rasprave o prijedlogu odluke o davanju saglasnosti na Odluku Vlade Republike Srpske o prodaji 64,9 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva RŽR “Ljubija” Prijedor, metodom neposrednog odabira kupca.

On je podsjetio da je “ArcelorMittal”, kao prvi proizvođač čelika i željezne rude u svijetu, prošle godine u svijetu imao ukupan prihod od 56 milijardi dolara.

Poslanik SNSD-a Radovan Višković ukazao je na to da se poslanička rasprava obavlja o prodaji 64,9 akcija u RŽR “Ljubija”, a ne o “ArcelorMittalu”, dodajući da je jedno od ključnih pitanja zašto je “Mitalu” u ovom slučaju bolji partner Vlada ili država, a ne neko drugi.

“Mi treba da štitimo državne interese i kapital u RŽR Ljubija koji je lošim ugovorom iz 2004. godine stavljen ad akta”, rekao je Višković.

Vlada Republike Srpske ranije je donijela odluku o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnici željezne rude “Ljubija”, metodom neposrednog izbora kupca.

Za kupovinu 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala “Ljubije” kompanija “Izrael investment grupa” ponudila je 92 miliona KM.

Godine 2004. formirano je zajedničko preduzeće “Ljubije” i “Mittala” u kojem RŽR ima 49 odsto, a “Mittal” 51 odsto akcija.

To znači da “Israeli investment group”, ako kupi 64,9 akcija RŽR-a, automatski postaje vlasnik 49 odsto zajedničkog preduzeća.