Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čavka: Moramo vjerovati u dobre ljude i raditi da se poboljšaju odnosi

admir-cavka

Zastupnik Koalicije “Domovine“ u Narodnoj skupštini Republike Srpske Admir Čavka čestitao je pripadnicima pravoslavne vjere Božić, te istakao da svi dijelimo zajedničke probleme, ali i vjeru u poboljšanje međureligijskih odnosa, osiguranje zapošljavanja, obrazovanja i zdravstvene zaštite bez diskriminacije, kao i nove prilike za ekonomski razvoj.

-Pošteni i vrijedi Jevreji, katolici, muslimani i pravoslavci su u vremenima mira sarađivali, a u ratovima pronalazili utočište jedni kod drugih, nakan rušenja – pomagali izgradnju i obnovu bogomolja, skrivali blago i spise od nasilnika i zločinaca u svim ratovima. Svi pamtimo Rezoluciju banjalučkih muslimana kojom se traži prekid svakog progona i ubijanja Srba, Jevreja i Roma. Sjećam se priče da je Alibeg Kapetanović u Prijedoru dao zemlju za izgradnju Crkve svete trojice, a da je njegov unuk ili praunuk Asaf Kapetanović bio jedan od najvećih donatora u predratnoj obnovi crkve. Asaf je ubijen u logoru Omarska od zločinaca, ali ono što je njegova porodica uradila pamte i danas pošteni Prijedorčani. Zbog toga i mi moramo vjerovati u dobre ljude, te raditi na tome da se poboljšaju odnosi – kazao je Čavka.

Vlasti u Banjoj Luci, Prijedoru, Kotor-Varošu, Bijeljini, Trebinju moraju, kako je saopćio, promijeniti svoj odnos prema muslimanima i katolicima, a to će uraditi ako istinski žele pomoći pravoslavcima u mjestima širom zemlje gdje oni nisu u većini.

-Obnavlja se Pravoslavni hram u Mostaru, čuje se smijeh djece u Prebilovcima kod Čapljine, obilježava se Božić u Sarajevu. Tamo raste nova generacija onih koji su se vratili, kao što ovdje rastemo i mi i naša djeca. Gdje god neko prosipa svoju silu nad manjinom treba se sjetiti toga. Svojim primjerom moramo se takmičiti u tome ko je bolji prema onima koji nisu vlast, svojim radom moramo pokazati da možemo izgraditi društvo u kojem neće biti diskriminacije. Neka najveća osveta svih nas koji smo pretrpili zločine bude rađanje nove djece tamo gdje su nam kuće zapaljene, a naši očevi i djedovi prognani. Neka naše najveće oružje u toj borbi bude pravednost i vjera u dobre ljude – zaključio je Čavka.