Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cavusoglu razgovarao s Inzkom: Građani BiH žele stabilnost i prosperitet

cavusoglu – inzko

Visoki predstavnik Valentin Inzko jučer i danas u Ankari je održao sastanke sa ministrom vanjskih poslova Turske Mevlutom Cavusogluom, zamjenikom ministra vanjskih poslova Ahmetom Yildizom i drugim visokim zvaničnicima Republike Turske. Razgovarali su o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini u kontekstu težnji Bosne i Hercegovine ka priključenju u evroatlantske strukture, javlja Anadolu Agency.

Razgovarajući o trenutnoj političkoj situaciji nakon odluke Međunarodnog suda pravde, a prije održavanja regionalnog sastanka premijera zemalja Jugoistočne Evrope u Sarajevu, visoki predstavnik Inzko istakao je da bi BiH trebala iskoristiti 2017. kao godinu u kojoj nema izbora, da intenzivira rad na reformskom procesu, dodavši da “građani BiH žele stabilnost i prosperitet. Političko vođstvo im mora osigurati budućnost, umjesto fokusiranja na prošlost”, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika.

Visoki predstavnik je izrazio zahvalnost Republici Turskoj, koja je članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, za stalnu i neupitnu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, kao i za njenu podršku naporima međunarodne zajednice da osigura punu provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma.