Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ćazimu Mukaliću prijeti deportacija iz Njemačke u BiH

cazim makalic

Ćazimu Makaliću i njegovoj porodici prijeti deportacija iz Njemačke nakon što im je odbijen zahtjev za azil. Upravo zahvaljujući Ćazimu, iz ropstva je spašena njemačka djevojka Bettina Siegner koja je punih osam godina bila zatočena na jednom imanju u zaseoku Karavlasi, nedaleko od Kalesije.

Život junaka koji je oslobodio djevojku Ćazima Makalića pretvorio se u “pakao” jer se našao na meti rodbine Milenka Marinkovića, osuđenog za maltretiranje Bettine.

Porodica Makalić trebala je u četvrtak ujutro biti deportirana u BiH, ali je Ćazim pozvan kao svjedok na suđenju majci Bettine Siegner koja je optužena za saučesništvo u okrutnom držanju djevojke. Suđenje je počelo prošle sedmice u Halleu, a kako Ćazim Makalić treba svjedočiti krajem marta, njemačke vlasti odgodile su deportaciju bh. porodice za početak aprila.

Njemački pravnici i organizacije za zaštitu ljudskih prava nadaju se kako će u sljedećih mjesec dana uspjeti uvjeriti vlasti da pruže trajno utočište Makalićima, pogotovo zato što je Ćazimov 10-godišnji sin bolestan i trenutno smješten na psihijatrijskoj klinici.

Podsjetimo, prije skoro tri godine, u maju 2012., uhapšeni su Milenko i njegova supruga Slavojka zbog protupravnog lišenja slobode maloljetne Bettine Siegner, kćeri Milenkove druge supruge Christine Siegner s kojom se oženio zbog njemačkih “papira”. Bettina je tada tvrdila, što su potvrđivali i susjedi, da je spavala u štali, radila teške poslove, fizički i psihički zlostavljana i jela hranu koju su davali psima.