Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

CCI: Program rada Skupštine TK za 2017. ne odgovara potrebama građana

cci-press
FOTO: D. Begović

Centri civilnih inicijativa (CCI) smatraju da Program rada Skupštine Tuzlanskog kantona za 2017. godinu koji je nedavno usvojen ne odgovara potrebama građana ovog kantona, uz tvrdnju da nije usvojen na transparentan način.

CCI navode da je usvojeni Program rada obimom “najmanji dosad te sadrži svega 64 mjere među kojima tek 12 zakona i nijedna strategija”.

-Skupština, pored toga, nastavlja da ignoriše potrebu usvajanja akcionog plana za realizaciju Reformske agende, a u Program nije uvrštena ni obaveza periodičnog razmatranja stepena realizacije planiranih obaveza, uključujući i obaveze iz akcionog plana – saopćeno je iz CCI-a.

Program rada, navodi ova organizacija, usvojen je uz ignorisanje prijedloga opozicije i nevladinog sektora, a “bez ikakvog obrazloženja Kolegij je odbio inicijativu CCI-a s 14 preporuka, od kojih se dio odnosio upravo na proces i način izrade programa rada”.

Također, u CCI-u tvrde da predstavniku ove organizacije nije dozvoljeno da se na sjednici Skupštine obrati poslanicima i javnosti te predstavi podnesene preporuke.

-Program rada Skupštine, ukoliko ona želi da odgovori na kvalitetan način na obaveze koje pred nju stavlja Ustav i da doprinese poboljšanju kvaliteta života građana, mora biti dopunjen i rad u 2017. značajno intenziviran i
fokusiran na interese građana ovog kantona – poručuju u saopćenju iz CCI-a.