CCI: Vlada HNK-a mjesecima javnosti uskraćuje informacije o svom radu

cci

Ako budemo prinuđeni, Centri civilnih inicijativa (CCI) će, u interesu javnosti, podnijeti tužbu protiv odgovornih, za prikrivanje informacija, no nadamo se da do toga neće doći – kazala je tokom vanredne konferencije za novinare glasnogovornica CCI-a Ana Lučić na kojoj su predstavljene činjenice o djelovanju Vlade Hercegovačko–neretvanskog kantona na onemogućavanju cjelovitog uvida javnosti u njen rad.

– Dok Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), ovih dana usvojenim programom svoga rada za 2018. godinu, odnosno njegovim sadržajem i procedurom u kojoj je usvojen, pokazuje transparentnost, otvorenost i uvažavanje mišljenja civilnog društva, dotle Vlada pokazuje zabrinjavajuću tendenciju potpunog zatvaranja, netransparentnosti i nedemokratičnosti – naglasila je Lučić.

Dodala je kako Vlada HNK-a na analizu svog rada, od strane CCI-a, i prateće kritičke osvrte, reagira potpuno neprimjereno, u neskladu sa ozbiljnošću s kojom bi takva institucija, kako je kazala Lučić, trebala da djeluje, kao i u neskladu s normama karakterističnim za razvijanje demokratskog društva.

Obraćajući se medijima Lučić je naglasila kako je CCI u posljednjem izvješću zaključio da se redovne sjednice Vlade HNK-a, izvanredne i hitne nikada ne najavljuju, proračuni se usvajaju bez organiziranja široke javne rasprave, te kako informacije o primanjima članova Vlade nisu dostupne.

Ustvrdila je kako je u HNK-u, u prethodnom periodu, od strane Vlade zabilježeno kršenje i poslovnika i zakona, te kako je Vlada odlučila da probleme na koje CCI ukazuje, o njenom radu, riješi tako, što će potpuno prekinuti dotok informacija javnosti.

– Naprosto, čini nam se da je već previše stvari kojim se ova zemlja sramoti pred prijateljima iz međunarodne zajednice. I rado bismo vidjeli odgovornost vlasti na djelu i njihovo izvršavanje svojih obveza bez vanjskog pritiska – kazala je Lučić.

Istaknula je kako u demokratskim zemljama, navodeći kao primjer Hrvatsku, nikom ne pada na pamet da prikriva elementarne informacije o radu vlade, nego se sjednice vlade izravno prenose, a svi materijali i detalji o radu su dostupni javnosti.

– U BiH, međutim, postoje i oni koji još uvijek funkcioniraju po totalitarnoj matrici ‘ko nije s nama, taj je protiv nas’, i koji na objektivne analize i kritiku negativnih pojava unutar vlasti, reagiraju uvredama zabranama, netransparentnošću, cenzurom i pokušajima da se takve organizacije i pojedinci spriječe u svom radu, posvećenom interesima građana. Da nije potencijalno tragičan, čitav slučaj bio bi, naprosto, smiješan. Ali ne treba relativizirati i umanjivati moguće efekte nedemokratskog ponašanja – zaključila je Lučić.