Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

CCI: Vlada KS krši pravila predviđena poslovnikom

BiH

20840110_10155727442409073_368475246_n

Vlada Kantona Sarajevo krši pravila predviđena poslovnikom o radu ove institucije – ocijenio je konsultant Centara civilnih inicijativa (CCI) Alen Čular na pres-konferenciji o monitoringu rada Vlade i Skupštine KS-a u prvoj polovini 2017. godine.

Također je naglasio da je u ovom periodu Vlada KS održala 44 sjednice, od čega 20 redovnih, 24 vanredne.

Smatra da je produktivnost Vlade u prvoj polovini 2017. godine među najboljim u posljednjih sedam godina, ali da je razmotreno vrlo malo mjera koje su sistemski utiču na rješavanje problema u društvu.

– Najveći procent su uglavnom odbijeni amandmani na različite zakonske akte, koji čine čak petinu razmatranih mjera. Različita rješenja, saglasnosti, zaključci i odluke, sumarno obuhvataju 52 posto – pojasnio je.

Također je istakao da zakoni čine tek 1,7 posto od ukupnog broja razmotrenih mjera te da u prvih šest mjeseci ove godine nisu razmatrali niti jednu strategiju, iako su tri bile planirane.

– U realizaciji zakona, Vlada je, u prvoj polovini 2017. godine, ozbiljno podbacila. Utvrdili su 15 zakona, od toga 12 u prijedlogu i tri u nacrtu – naglasio je.

Među nerealizovanim mjerama koje su trebale biti utvrđene u prvoj polovini 2017. godine, dodao je Čular, nalazi se i čitav niz značajnih, čije donošenje i primjena su mogli pozitivno uticati na kvalitet života građana.

– Među njima je i zakon o lokalnoj samoupravi, na čije se donošenje predugo čeka, kao i strategija za mlade koja se već drugi mandat prenosi iz godine u godinu – naglasio je.

Ipak, kazao je i da su utvrđene vrlo značajne mjere, kao što su zakoni o osnovnom i srednjem obrazovanju, zatim Akcioni plan za prevenciju maloljetničkog prijestupništva te Akcioni plan za provođenje Strategije razvoja KS.

– Ministarstvo pravde i uprave je konačno pokrenulo ustavne promjene koje će omogućiti konačnu implementaciju niza presuda Ustavnog suda FBiH, čije se izvršenje odlaže već godinama – kazao je Čular.

Govoreći o radu Skupštine KS-a, Čular je kazao da su ostvarili jedan od najlošijih polugodišnjih rezultata u posljednjih sedam godina.

Kao razlog naveo je izuzetno veliki broj mjera koje su povučene sa dnevnog reda skupštinskih zasjedanja.

– Zakoni, kao ključna obaveza Skupštine, najvišeg zakonodavnog tijela Kantona, čine tek 8 posto, a poslanici nisu razmatrali niti jednu strategiju za prvih šest mjeseci – istakao je.

Također je dodao da su u prvoj polovini 2017. postigli najlošiji rezultat u aktuelnom mandatu, te da nisu održali nijednu tematsku sjednicu.

Koordinatorica CCI-a Ana Lučić pozdravila nedavno donošenje amandmana na Ustav Kantona Sarajevo, ističući da to predstavlja ustavno-pravnu reformu koja je temelj za potencijalni napredak i bolji život građana Sarajeva, jačanje principa vladavine prava, decentralizacije, supsidijarnosti i dobrog upravljanja.