Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čega se Dodik plaši u Sarajevu?

dodik_1

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nije se pojavio na saslušanje, na koje je pozvan u Tužilaštvo BiH zbog provođenja referenduma u tom entitetu. Otkazani su i protesti koje je najavljivala Organizacija porodica poginulih boraca i nestalih civila RS-a. Iz državnog Tužilaštva kratko su saopštili da će Dodiku biti upućen novi poziv za saslušanje.

Tek u dvije rečenice šturog saopštenja Tužilaštvo BiH reagovalo je na nedolazak predsjednika RS Milorada Dodika na saslušanje, na koje je pozvan zbog održavanja referenduma u Republici Srpskoj.

“Tužilaštvo BiH nastavlja aktivnosti provođenjem istražnih radnji i ispitivanjem osumnjičenih zbog provođenja referenduma u RS-u. Osumnjičenom Miloradu Dodiku bit će upućen ponovni poziv za ispitivanje u Tužilaštvu BiH”, napisali su iz državnog Tužilaštva na upit Radija Slobodna Evropa.

Ni iz advokatskog tima koji zastupa Milorada Dodika nisu raspoloženi za izjave. U kratkom telefonskom razgovoru kazali su nam kako se neće oglašavati dok ne dobiju odgovor iz Tužilaštva. Potvrdili su također da su u zahtjevu upućenom Tužilaštvu tražili da Milorad Dodik bude saslušan na teritoriji RS ili putem video linka, te demantovali da su u tom zahtjevu tražili bilo kakvu odgodu saslušanja, kako su to pisali neki mediji. Dodik je, s druge strane, više puta ponovio da neće doći u Sarajevo na saslušanje.

Zakon o izvršenju krivičnog postupka ne dopušta mogućnost nagodbe Tužilaštva u vezi sa mjestom saslušanja. Pozvani je dužan doći ili opravdati razloge nedolaska. U protivnom rizikuje privođenje od strane Državne agecije za istrage i zaštitu (Sipa).

Salihovićeva uloga

Budući da je odmah nakon poziva upućenog Miloradu Dodiku za saslušanje, na disciplinsku odgovornost zbog ranijih propusta pozvan državni tužilac Goran Salihović u bh. javnosti se špekuliše da je poziv iz Tužilaštva Dodiku poslužio kao odličan predizborni marketing pred lokalne izbore održane juče.

Analitičar Željko Raljić u razgovoru za BH radio kazao je da misli da je riječ o posljednjoj usluzi koju je Salihović učinio Dodiku.

“Mislim da je Milorad Dodik sa radošću prihvatio poziv Tužilaštva dok je još trajala izborna kampanja, jer to je čini mi se posljednja usluga Gorana Salihovića koji je znao da će biti suspendovan. Nakon toga, Miloradu Dodiku više ne odgovara odlazak u Tužilaštvo, jer ne zna da li će biti saslušan samo u vezi sa održavanjem referenduma. Lično mislim da to nije slučaj i pretpostavljam da Dodik iz tog razloga traži prolongiranje odlaska pred tužioce”, rekao je Raljić.

Za danas su bili zakazani i protesti boračkih udruženja iz RS-a pred zgradom Tužilaštva BiH, ali su otkazani jer Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo nije izdao dozvolu za bilo kakvo okupljanje građana ispred zgrade Tužilaštva.

Odbrana podnijela žalbu na odluku o suspenziji Salihovića

Predsjednik Organizacije poginulih boraca i civila RS Nedeljko Mitrović kazao je kako su protesti otkazani, između ostalog, jer su dobili negativan odgovor iz MUP-a Kantona Sarajevo, ali i da su njihove sigurnosne procjene nakon izbora bile takve da je bolje, kako kaže, bilo “ne dolijevati ulje na vatru”.

Još uvijek nije poznato kada će Tužilaštvo BIH ponovo poslati poziv za saslušanje predsjedniku RS-a, kao ni gdje će Dodik biti saslušan.

On je prošle sedmice ponovio da će se na poziv Tužilaštva Bosne i Hercegovine odazvati, ali da ne želi ići u Sarajevo. Spreman je tvrdi da se obrati putem video-linka ili s bilo koje lokacije u RS-u.

Referendum o Danu RS-a održan je 25. septembra, uprkos odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovina o neustavnosti njegovog organizovanja.