Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Para za zakonsko povećanje nema

Čega se Novalić dosjetio: Političarima pune plate za nerad, prve uštede preko leđa penzionera

novalic maska

Jedina konkretna ušteda koju je vlada predložila jeste da ove godine neće biti usklađivanja, dakle ni minimalnog povećanja “crkavice” zvane penzija

“Premijer Federacije BiH Fadil Novalić potpisao je večeras Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica u tekstu koji je danas poslijepodne utvrdila Vlada Federacije BiH i čiji je prijedlog finaliziran tek u 17.40 sati,” ponosno je saopšteno iz Vlade Federacije u večernjim satima 6. aprila.

Tekst prijedloga tako je konačno poznat, a sve ostalo, od održavanja sjednice Federalnog parlamenta do usvajanja konačne verzije zakona je nepoznanica, piše Žurnal.

Nepoznanica je i na kojim je parametrima, pokazateljima i konkretnim brojkama Vlada predvođena premijerom Fadilom Novalićem (SDA) i zamjenicima, ministricom finansija Jelkom Miličević (HDZ BiH) te ministrom rada i socjalne politike Veskom Drljačom (SBB) sročila navedeni prijedlog.

Jedina konkretna i nedvosmislena stavka Prijedloga jeste ona iz člana 11. u kojoj je navedeno da u ovoj godini nema usklađivanja penzija, invalidnina, drugih socijalnih davanja i plaća, koja je trebala biti u aprilu u visini najmanje 3% osim za najviše penzije. To je najvažnija ušteda koju je do sada vlada predložila, a u prevodu znači da će prvi teret posljedica pojave korona virusa u Federaciji pasti na teret ekonomski najniže kategorije – penzionera ili ti umirovljenika!

Pretpostavimo da bi suma koja bi trebala biti izdvojena za usklađivanje penzija istovjetna prošlogodišnjoj, a koja je iznosila oko 90 miliona maraka na godišnjem nivou. Prvi podaci Porezne uprave FBiH kazuju da je nakon obustave ili smanjenja obima rada brojnih firmi broj nezaposlenih uvećan za oko 11.000.

Ukoliko bi taj broj bio i trostruko povećan, a riječ je većinom o onima koji nemaju znatan broj godina staža, matematika jasno kazuje da bi naknade koje bi dobijali putem biroa za zapošljavanje bile “pokrivene” upravo onom svotom koja je oduzeta penzionerima. Kao da je moto vlade bio: “Čuvajmo budžet za stranke, javne nabavke za “naše stvar”, stranačke tajkune..”  Ovakva bešćutnost nije iznenađujuća od SDA i HDZ-a, a znakovita je i šutnja tobožnjih zaštitinika socijalno ugroženih, aktuelnih “opozicionara u vlasti” poput SBB-a.

Ukoliko federalni parlament usvoji Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, isti podrazumijeva da u periodu trajanja nesreće te još narednih šest mjeseci sve odluke o prenamjeni budžetskih sretdstava donosi Vlada, parlament je tu isključen.