Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ustavni sud

Ćeman: Pitanje vlasništva nad šumama treba urediti država svojim zakonom

mirsad-ceman

– Ti članovi u tom zakonu, određene odredbe ovoga entitetskog zakona u kojima se vlasništvo nad šumama na području Republike Srpske isključivo tretira vlasništvom Republike Srpske, ocijenjeni su kao neustavni – naglasio je Ćeman

Govoreći o odlukama Ustavnog suda BiH, potpredsjednik tog suda Mirsad Ćeman kazao je u petak u Mostaru kako je sud našao da pojedine odredbe Zakona o šumama Republike Srpske u kojima se vlasništvo nad šumama na području tog entiteta isključivo tretira vlasništvom Republike Srpske nisu u skladu sa Ustavom BiH.

– Ti članovi u tom zakonu, određene odredbe ovoga entitetskog zakona u kojima se vlasništvo nad šumama na području Republike Srpske isključivo tretira vlasništvom Republike Srpske, ocijenjeni su kao neustavni – naglasio je Ćeman.

Dodao je kako to pitanje treba urediti država BiH svojim zakonom.

– Nadležnost ima prije svega država BiH, dakle Parlamentarna skupština BiH da to pitanje uredi zakonom i onda zavisno od rješenja i kriterija koji budu utvrđeni tim državnim zakonom mogu i entiteti ili druge organizacione jedinice. Naravno, i fizička lica mogu imati pravo svojine i nad šumama kao javnim dobrom – kazao je Ćeman.

Poenta u ovoj odluci je, dodaje, da je Ustavni sud zaključio da je i ovlaštena i pozvana i obavezna Parlamentarna skupština BiH da donese zakon i da onda uredi koji nivo će u BiH imati i koliko vlasništva na, u konkretnom slučaju, šumama.