Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čengić: Briga za starije je naša dužnost

BiH

picture

Današnjim potpisivanjem Ugovora o partnerstvu, Općine Stari Grad i Centar Sarajevo u rad su pustili Centar za zdravo starenje u ulici Muhameda Kantardžića 3 u zgradi Svjetlosti. Otvaranju Centra su prisustvovali i dopredsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo Irfan Čengić i vijećnik SDP BiH u Općini Centar Denis Challenger.

„Danas su naše dvije općine zajednički otvorile Centar za zdravo starenje. Iako je u pitanju nadležnost viših organa vlasti nismo željeli čekati, uvidjeli smo da je nedostatak ovakvog centra problematičan te smo se odlučili na ovaj potez jer brigu za naše sugrađane u trećoj životnoj dobi smatramo svojom dužnošću. U narednom periodu planiramo izgradnju i otvaranje novih centara za zdravo starenje kako bi bili lakše dostupni svim našim građanima“, ističe Čengić.

Novi Centar za zdravo starenje smješten je na granici dvije općine, što daje dodatnu simboliku, jer je namijenjen za osobe treće životne dobi obje sarajevske općine.

Centrom za zdravo starenje će upravljati Udruženje “Partnerstvo za javno zdravlje”, koje je također jedan od potpisnika Ugovora. Koordinatorica Centra za zdravo starenje Varja Nikolić se zahvalila načelnicima i predstavnicima općina Stari Grad i Centar Sarajevo, te njihovim stručnim timovima na implementaciji ovog projekta. Dodala je i da je ovo nastavak širenja mreže ovakvih centara na području čitavog grada.

Otvaranje Centara za zdravo starenje u svim lokalnim zajednicama u BiH je programsko opredjeljenje SDP BiH na kom će ova partija nastaviti raditi.