Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čengić: Identificirane tri žrtve iz proteklog rata u BiH

cengic

U identifikacionom centru “Podrinje” u Tuzli danas su identificirane tri žrtve iz proteklog rata, potvrdila je za Anadolu Agency (AA) glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

“Riječ je o dvije žrtve bošnjačke nacionalnosti ubijene u julu 1995. godine tokom izvršenog genocida u Srebrenici i jednoj žrtvi hrvatske nacionalnosti stradaloj u maju 1992. na području Lukavca. Posmrtni ostaci žrtava ekshumirani su iz masovnih grobnica Zeleni Jadar 2001. na području Srebrenice i Liplje na području Zvornika”, istakla je Čengić.

Prema njenim riječima, najmlađa žrtva koja je danas identificirana je maloljetni Džemal Nukić čiji su posmrnti ostaci pronađeni u masovnoj grobnici Zeleni Jadar na području Srebrenice. Posmrtni ostaci žrtve hrvatske nacionalnosti ekhsumirani su prošle godine na lokalitetu Orahovica području Lukavca.

Identificirani su: Džemal (Sejdalija) Nukić rođen 1979. godine u mjestu Sulice općina Srebrenica, Raif Riđić (Husein) Riđić rođen 1951. u mjestu Abdulići općina Bratunac i Josip (Franje) Prša na lokalitetu Orahovica rođen 1949. u Bihaću.

Do sada su identificirani posmrtni ostaci 28 žrtava za koje su se porodice izjasnile da će biti ukopane na kolektivnoj dženazi u julu u Potočarima. Riječ je o žrtvama bošnjačke nacionalnosti, a među njima je pet maloljetnika.