Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čengić: Poziv sindikatima i poslodavcima da se uključe u izradu Plana 10

irfan cengic

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine trenutno radi na izradi izbornog programa „Plan 10“. Kako bismo ovaj program učinili što boljim SDP BiH je uputio molbe za prijedloge i sugestije na adrese 127 sindikalnih organizacija, te na 94 adrese organizacija poslodavaca, te privrednih i obrtničkih komora na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine.

“Cilj nam je prikupiti što više prijedloga koji će implementacijom doprinijeti boljem položaju radnika, kao i povećanju broja radnih mjesta, osnaženju naše privrede i poboljšanju uslova rada. Navedenim organizacijama želimo pružili mogućnost da iznesu svoje sugestije, inicijative, politike i ideje koje bi trebale biti dio programa SDP BiH za naredne izbore, te koje ćemo zajedničkim snagama realizirati u periodu nakon izbira 2018.” Istakao je Generalni sekretar SDP-a, Irfan Čengić.

Smatramo da su sindikati i socijaldemokrati dio jedne te iste porodice, dok jedni brane i zastupaju ekonomske a drugi političke interese radnika, te je stoga nužna uska i aktivna saradnja sindikata i Partije, sve za dobrobit radnika.

“Saradnja sa sindikatima i poslodavcima je ključna za realizaciju našeg programa kojim želimo rasteretiti privrednike, povećati primanja radnika i osigurati zdravstvi za sve” dodaje Čengić.

Istovremeno, vjerujemo da dobri uvjeti i poštene plate za radnike nisu mogući ukoliko država ne pomogne i ne zaštiti poslodavce koji ispunjavaju svoje obaveze i stvaraju nova radna mjesta. Poslodavci i socijaldemokrati dijele misiju stvaranja novih i boljih radnih mjesta, te jačanja i rasta ekonomije. Ova važna misija nemoguća je bez međusobnog razumijevanja vlasti i poslodavaca, te bez međusobne sprege i saradnje.

Ovu priliku koristimo da pozovemo i sve sindikalne organizacije do kojih nismo uspjeli doći, kao i sva udruženja poslodavaca, te pojedinačno sve zainteresovane radnike i poslodavce da sve svoje sugestije dostave na email adresu plan10@sdp.ba

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine usvojila je u septembru 2017. godine nacrt izbornog programa pod nazivom „Plan 10“. Ovaj program je rezultat predanog rada više od 200 stručnjaka iz raznih oblasti, te rezultat razgovora i anketiranja obavljenih u više od 50 općina i gradova širom Bosne i Hercegovine.

Prvi put se dešava da jedna politička partija u BiH u ovoj mjeri uključuje građane u izradu izbornog programa, ali ne želimo se na tome zaustaviti. U procesu konsultacija koji će trajati u narednim mjesecima, želimo prikupiti i pred naše stručne timove staviti što više sugestija, te ih naposlijetku uključiti u izborni program SDP BiH.

U nacrtu Izbornog programa „Plan 10“ ponuđena su rješenja SDP BiH iz deset cjelina, pod nazivima Plan za ekonomiju i zapošljavanje, Plan za pravdu, Plan za mlade, Plan za kulturu i sport, Plan za ekologiju i turizam, Plan za obrazovanje, Plan za zdravstvo, Plan za pravedno društvo, Plan za EU, NATO i dijasporu i Plan za reformu javne uprave.