Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čengić: Sarajevski holding rješenje za komunalnu privredu u KS

gras

Prošlo je 11 godina od kada je usvojen Zakon o principima lokalne samouprave Federacije Bosne i Hercegovine, ali Kanton Sarajevo još nije donio Zakon o lokalnoj samoupravi u KS, upozorio je danas generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i dopredsjedavajući Općinskog Vijeća Stari Grad Sarajevo Irfan Čengić.

Podsjetio je da je u međuvremenu Ustavni sud FBiH donio presude kojima je utvrđeno kršenje prava na lokalnu samoupravu gradu i općinama u KS od kantonalnih vlasti, te Čengić dodaje sve to za posljedicu ima loše stanje u komunalnoj privredi, snabdijevanju vodom, gradskom saobraćaju i odvozu smeća.

Za rješenje ovih pitanja predložio je osnivanje sarajevskog holdinga po uzoru na zagrebački ili ljubljanski holding jer bi to, mišljenja je, bilo rješenje za komunalnu privredu u Kantonu.

– Umjesto desetina raznih javnih komunalnih preduzeća, direktora, sekretarica, vozača i drugog osoblja vezanog za kabinete rukovodećih osoba, te stotina članova upravnih i nadzornih odbora, potrebno je napraviti jedan holding u koji će ući sva javna komunalna preduzeća iz KS i koji će biti organiziran na moderan, funkcionalan i rentabilan način – stav je Čengića.

Vlasnici tog holdinga, pojasnio je, trebaju biti općine, grad i Kanton Sarajevo i na taj način građanima bi bile osigurane stabilne komunalne usluge, a provele bi se presude Ustavnog suda i usvojio Zakon o lokalnoj samoupravi.

Tvrdi da je postojeće stanje u komunalnoj privredi Kantona Sarajevo je neodrživo i da će, ukoliko se ništa ne riješi, komunalna privreda doživjeti kolaps te završiti u rukama privatnika, saopćeno je iz SDP-a BiH.