Cenić: Republika Srpska je bankrotirala

BiH

cenic

Ekonomska analitičarka Svetlana Cenić kazala je sinoć da je Republika Srpska bankrotirala!

Gostujući u emisiji “Puls” BN televizije, ona je navela da je prodaju skoro 65 posto osnovnog kapitala u Rudniku željezne rude “Ljubija”, samim tim i udio u “Arcelor Mitalu”, Vlada RS trebalo da obavi preko tendera, a ne metodom neposrednog odabira, čime se cijela priča dovodi u pitanje.

– Ja sam sumnjičava već deset godina jer sve to vrijeme gledam neposredne pogodbe i svaka je bila propast, čak i ono što se proglašavalo uspjehom. Pogotovo kada vidim sa kim se pravi neposredna pogodba, onda na cijelu priču stavljam veliki upitnik – rekla je Cenić.

Istovremeno, naglašava da je prava riječ za ekonomsku situaciju u RS-u bankrot.

Kako navodi, to ne pobija tvrdnja da se redovno izmiruju inostrane obaveze, jer, kako kaže, sve dok se novac sliva na jedinstveni račun Uprave za indirektno oporezivanje, vanjski dugovi će se servisirati. Ona podvlači kako je ogromna prijetnja unutrašnji dug!

– Unutrašnji dug katastrofalno raste. Nedopustive su izjave političara da nismo prezaduženi, a još je gore kada porede RS sa Amerikom ili Njemačkom, ne gledajući snagu privrede ili strukturu duga – ističe Cenić.

Za ekonomski sunovrat jasno navodi krivca.

– Pošto Dodik kaže da je prvi u Srba i prvi, i jedini u vlasti, onda je sva odgovornost locirana na njemu zato što se on namjestio da bude odgovoran. Naravno, odgovorni su i ljudi oko njega koji, ne mogu da tvrdim da li su mu davali pogrešne informacije ili su nesposobni i nestručni, ali i oni, poslije Dodika snose odgovornost – tvrdi Cenić.

Međutim, vlasti uspješno sakrivaju stvarnu ekonomsku propast koja se primijeti na svakom koraku. To rade skretanjem priče na teme nacionalizma i lažnog patriotizma.

– Kada neko previše viče “Pomoz Bog”, “sestro Srpkinjo”, “braćo Srbi” i ostalo – odmah znam da ću bez nečega ostati. Dakle, čim je mnogo s jedne strane “Selam alejkum”, s druge “Pomoz Bog”, a s treće “Hvaljen Isus”, odmah znate da nešto nije u redu – objašnjava Cenić.

Komentarišući dalje prilike u BiH, navodi da smo dobili novi Zakon o radu koji je u najmanju ruku nedorečen, reformska agenda je i dalje mrtvo slovo na papiru, a put ka Evropskoj uniji prazna priča.

– Investitori odlaze iz BiH jer ne postoji dobar poslovni ambijent za njijhovo poslovanje. Eksperimentisanje sa zakonima, porezima i šuma nekih propisa u BiH ili RS-u stvaraju lavirint u kome se niko ne može snaći, a takvu zemlju niko ne bi izabrao za rad i ulaganje – poručila je ekonomska analitičarka Svetlana Cenić.