Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Centar za životnu sredinu: Alarmatno zagađenje Gacka

BiH

rite_gacko_1

Iz banjalučkog centra Centra za životnu sredinu tvrde da nisu ohrabrujući rezultate online ankete stanovnika Gacka o radu postojeće Termoelektrane Gacko sa posebnim osvrtom na kvalitet vazduha.

-Odgovori građana i građanki pokazuju da je stanje u Gacku više nego zabrinjavajuće, dok u isto vrijeme zdravlje stanovništva nije na listi prioriteta. Mjerna stanica u centru grada ne funkcioniše, a podaci o kvalitetu vazduha i emisiji čestica samo se mogu dobiti iz termoelektrane. Nažalost vidi se da ne postoji volja vlasti da omoguće građanima transparentnost podataka i time otkriju odakle zagađenje dolazi – izjavila je Duška Kudra iz Centra za životnu sredinu.

Prema posljednjoj zdravstvenoj analizi međunarodne organizacije Alijanse za zdravlje i životnu sredinu (HEAL), dobijeni rezultati o broju smrtnosti koji su uzrokovani zagađenjem iz postojeće termoelektrane Gacko pokazuju alarmantne podatke.

U saopćenju iz tog centra tvrde da, po podacima iz 2013. godine, 254 stanovnika godišnje umre od zagađenog vazduha uzrokovano emisijama iz Termoelektrane Gacko, a zdravstveni troškovi iznose više od 305 miliona eura.

-Termoelektrana Gacko bi prema međunarodnom sporazumu Energetske Zajednice trebala do kraja 2018. godine smanjiti emisije SO2 za 80 posto, tačnije sa sadašnjih 15.000 tona na 2.500 tone. A emisije čestičnih materija za čak 90 posto. Alijansa za zdravlje i životnu sredinu snažno podstiče sve napore da se emisije zagađujućih materija smanje na najmanju moguću mjeru u cilju zaštite zdravlja stanovništva i sačuvanja života ljudi koji žive na područjima Balkana, izjavila je Vlatka Matković Puljić iz Alijanse za zdravlje i životnu sredinu, saopćeno je iz Centra za životnu sredinu.