Centar za životnu sredinu

Centar za životnu sredinu: “Kamen temeljac za HE na Bistrici postavljen bez važećih dozvola”

viskovic he bistrica
FOTO: RTRS
Detalj sa svečanog ozvaničenja radova na HE Bistrica

Nepostojanje važećih ekoloških dozvola koje prethode izdavanju građevinskih dozvola potvrđeno je i kod Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS

Centar za životnu sredinu navodi da je, postavljanjem kamena temeljca, najavljen početak građevinskih radova na izgradnji hidroelektrana na rijeci Bistrica u opštini Foča, investitora “Hidroelektrane Bistrica” d.o.o. Foča za koje, kako kažu u saopćenju za javnost, ne postoje važeće ekološke i građevinske dozvole.

Kako ističu investitor je postavio informativnu tablu na kojoj se navodi da se radi o pripremnim radovima na izgradnji hidroelektrana, a kao osnov za početak takvih radova navode se građevinske dozvole koje su prestale da važe još 2013. i 2014. godine.

Upozoravaju kako se bez važećih dozvola i prijave početka pripremnih radova nadležnoj građevinskoj inspekciji, nikakvi radovi, uključujući pripremne ne mogu izvoditi.

Centar za životnu sredinu zahtijeva provođenje hitnog vanrednog inspekcijskog nadzora od nadležnih inspektora nad vršenjem građevinskih radova.

– Investitor trenutno bespravno izvodi i planira izvoditi radove na osnovu nevažećih ekoloških i građevinskih dozvola te zahtijevamo hitnu obustavu i zabranu radova do daljnjeg – izjavila je Jelena Ivanić iz Centra za životnu sredinu.

Nepostojanje važećih ekoloških dozvola koje prethode izdavanju građevinskih dozvola potvrđeno je i kod Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS. Isto ministarstvo je nosioca projekta tek nedavno obavezalo na izradu studije utjecaja na životnu sredinu za svaku od tri planirane hidroelektrane na Bistrici, a tek po odobravanju tih studija izdaje se građevinska dozvola, upozorili su iz Centra za životnu sredinu.

Također postavljaju pitanje da li je to mogući razlog nepojavljivanja resorne ministrice na jučerašnjoj ceremoniji, jer to ministarstvo odobrava studiju utjecaja odnosno izdaje ekološku, potom i građevinsku dozvolu.

Dok navedene studije tek treba da budu izrađene i budu predmet javnih konsultacija sa širom javnosti jasno je da nema pravnog uporišta za izvođenje građevinskih radova bilo koje vrste. Da je ovo predstava koja nema uporište u zakonskim aktima i propisima jasno je i svima koji iole poznaju zakonski okvir, a poznavaoci ustaljenih praksi u ministarstvima Republike Srpske smatraju da se iza kulisa pripremaju “prečice” i za taj projekt – naglašavaju iz Centra za životnu sredinu.