Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Centralna Bajramska svečanost u Tuzli upriličena u džamiji Kralj Abdulah

BiH

tuzla bajram

Centralna svečanost za Muftijstvo tuzlansko povodom Ramazanskog bajrama upriličena je u džamiji Kralj Abdulah u Tuzli, gdje su brojni vjernici jutros klanjali bajram-namaz, koji je predvodio Vahid efendija Fazlović, tuzlanski muftija, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom hudbe, muftija Fazlović govorio je o potrebi činjenja dobra, davanja zekjata, te bogobojaznosti.

˝Namaz snaži čovjeka u njegovim svakodnevnim naporima i to je tvrđava koja štiti od nemira i straha. Zekjat je jedan od puteva otkrivanja duše, kao i čestitost i dobročinstvo u međusobnom ophođenju, čuvanju povjerenja i odgovornom obavljanju obaveza. Činiti to predano i strpljivo put je koji zasigurno vodi ka uspjehu˝, rekao je muftija Fazlović, dodajući da je bogobojaznost suština svrhe života koju čovjek postiže u ibadetu.

20160705_2_17872356_11945881_Web

Tokom prigodnog vaza, dr. Sead efendija Seljubac, pomoćnik muftije tuzlanskog, pozvao je na dostojanstveno obilježavanje Bajrama i podsjetio na potrebu spoznavanja sebe, ali ˝još više Onoga koji nam je dao tijelo koje smo jutros nakitili da bi izgledalo bajramski lijepo˝.

˝Mi smo mnogo više od fizionomije. Allah dž. š . nas je stvorio sa mnogo više od vidljivog i fizičkog. U nama su duša, razum, srce i još mnogo toga što čini naše biće˝, istaknuo je efendija Seljubac.

U svom obraćanju vjernicima, koji su molitveni prostor i dvorište džamije Kralja Abdulaha ispunili do posljednjeg mjesta, hafiz Ahmed efendija Huskanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, pozvao je na sticanje znanja i traganje za naukom.

Osim toga, on je podsjetio da je sutra Dan šehida, ali je i još jednom ukazao na važnost dostojanstvenog obilježavanja Ramazanskog bajrama, jednog od dva najveća muslimanska praznika.

Vahid efendija Fazlović

Vahid efendija Fazlović

˝Obiđite šehidluke, proučite i sjetite se najboljih sinova naše domovine. Također, pazimo da ove dane i ibadete ne pokvarimo radeći bilo šta što će ukaljati obraz muslimana. Ne radujmo se uz ono što je zabranjeno. Bajram nije dozvoljeno obilježavati sa haramima i na nepriličnim mjestima˝, naglasio je efendija Huskanović.

Nakon svečanosti u džamiji Kralja Abdulaha, gdje je upriličen i prigodan kulturni program uz interpretiranje ilahija, iz Bošnjačke zajednice kulture ˝Preporod˝ pozvali su građane da se u 9,30 sati pridruže obilježavanju Ramazanskog bajrama na Sonom trgu u Tuzli.