Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Centralna bajramska svečanost u Zenici održana u Čaršijskoj džamiji

BiH

bajram_ze

Centralna svečanost Kurban-bajrama na području Medžlisa Islamske zajednice Zenica i Muftijstva zeničkog održana je u Sultan-Ahmedovoj, poznatoj kao Čaršijska džamija u Zenici.

Pred više od hiljadu vjernika, od kojih je većina bila na također prepunom platou ispred džamije, s početkom u 6.35 sati, klanjanje Bajram-namaza predvodio je muftija zenički Ejub ef. Dautović.

Bajramsku hutbu održao je glavni imam Medžlisa Zenica Jakub ef. Salkica, koji je poručio kako su ovo dani oprosta i žrtvovanja.

Nakon klanjanja bajram-namaza, u 7.30 sati, ispred džamije zaklani su kurbani za šehid i vakife Čaršijske džamije, a u 7.45 počet će i bajramski prijem u prostoru Medžlisa Islamske zajednice Zenica.

Sutra, drugog dana Kurban-bajrama, od 8 do 13 sati bit će realizirana i akcija prikupljanja kurbanskih kožica po džematima.

Također će sutra, u 11 sati, biti održan i bajramski prijem za predstavnike političkih, kulturnih, obrazovnih i vjerskih institucija u gradu Zenici.

Trećeg dana Bajrama, u četvrtak, delegacija Medžlisa IZ Zenica posjetit će i zatvorenike u Kazneno-popravnom zavodu Zenica, za koje će organizirati tradicionalni prigodni bajramski program.